Storinnrykk av norske katolikker når paven besøker Sverige

Busslaster med spente norske katolikker valfarter til Sverige når paven besøker Malmö neste uke.

BiskopBernt Eidsvig, sju prester og nærmere 600 katolikker fra Norge vil være til stede nårpave Frans besøker Sverige mandag og tirsdag.Oslo katolske bispedømme har satt opp busser for å frakte nordmenn til Malmö slik at de kan være med på messen.

SogneprestPål Bratbak i St. Olav domkirke gleder seg stort.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det er fantastisk å se ham iRoma, men det blir utrolig morsomt å få ham på vår hjemmebane også, sier Bratbak til NTB.

Dette er pave Frans' første besøk i Skandinavia. Forrige gang en sittende pave kom til disse trakter, var dapave Johannes Paul II tok turen innom alle de fem nordiske landene i 1989. Før det hadde det ikke vært en pave på visitt i Skandinavia siden 1153 – og det var attpåtil ikke en sittende pave, men kardinal Nicholas Breakspeare før han overtok som pave Hadrian IV.

Det historiske bakteppet sier noe om hvor stort besøket er, mener Bratbak.

Pavens besøk i Sverige inngår i den høytidelige markeringen av at det neste år er 500 år siden reformasjonen.

Spesielt inviterte til domkirken

Pave Frans vil bli ønsket velkommen av statsministerStefan Löfven på Malmö flyplass mandag formiddag, og deretter går turen raskt videre til et besøk hos kongefamilien i Kungshuset i Lund.

Senere holder paven en økumenisk (interreligiøs) gudstjeneste i domkirken i Lund. Kirken har bare plass til et par hundre personer, så bare spesielt inviterte gjester får delta. Her vil alt fra kirkeledere og kongelige til medlemmer av den svenske regjeringen være til stede.

Fra norsk side kommer biskop Bernt Eidsvig, men også tre fra Den norske kirke er invitert – deriblant presesHelga Byfuglien.

De store folkearrangementene følger etterpå. Det er ventet fullt hus når paven holder tilstelning for allmennheten på Malmö arena mandag ettermiddag og en to timer lang katolsk messe på Swedbank stadion tirsdag morgen. Stadionene tar henholdsvis 16.000 og 20.000 tilskuere.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Rister i oss

Bratbak sier forventningene er høye i det katolske miljøet.

– Vi har begynt å venne oss til å forvente det uventede. Man vet aldri hva han sier. Han har noen gjennomgangstemaer, men plutselig trekker han opp noe nytt, sier sognepresten, og viser til pavens tale i Polen i sommer, der han begynte å snakke om hvor trist det gjør ham å se unge oppfører seg som pensjonister, uten driv og tiltak.

Nettopp det folkelige og jordnære elementet er en stor del av å forklare pave Frans' sterke appell, mener Bratbak.

– Han har folketekke og tør riste litt i oss. Jeg kjenner ingen som gir så kraftige, men milde ørefiker. Han er ikke redd for å si ifra, men gjør det med kjærlighet og omsorg, sier han.

Storstilt sikkerhetsarrangement

Besøket er en utfordring for svensk politi, som har forberedt seg i åtte måneder.

– Personell fra alle deler av sikkerhetspolitiet Säpo er på et eller annet vis innblandet, sier Susanna Trehörning, leder for sikkerhetspolitiets livvakter, til TT.

Hvor mange som arbeider med besøket kan hun ikke svare på av sikkerhetshensyn. Men om nivået tilsvarer et besøk fra en sittende amerikansk president, svarer hun:

– Det er klart at med hensyn til omfang, kan de minne om hverandre.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Paven vil være i kontakt med publikum ved et par punkter i programmet, noe som utgjør en særlig utfordring, medgir livvaktsjefen.