Disse tre tenner lys på torget i Trollhättan til minne om ofrene for skoleangrepet. Over hele Sverige var det minnemarkeringer fredag. Foto: Adam Ihse / TT / NTB scanpix

Sterk polarisering på nettet etter rasistangrep i Sverige

Svenske asylmottak blir satt i brann, innvandrerungdom blir angrepet på en skole i Trollhättan, og på nettet blir gjerningsmennene hyllet. Samtidig flommer det over med solidaritetserklæringer med ofrene.

Nettet skaper en tydeligere polarisering, understreker den svenske historikeren Heléne Lööw ved Uppsala universitet.

– Det finnes to parallelle bølger i samfunnet. En kraftig bølge med solidaritet som møter motreaksjoner, og vice versa, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Fortsatt mangler det tilstrekkelig forhistorie og forklaringer for å kunne sette den siste tidens voldshandlinger i Sverige i et større perspektiv, ifølge Lööw. Men hun mener at polariseringen i Sverige er påtakelig, og at det finnes visse likheter med bølgen av angrep som ble rettet mot flyktningboliger på 1980- og 90-tallet.

Ifølge Lööw er det vanskelig å avgjøre om polariseringen er sterkere nå enn på 1990-tallet, da det også kom mange flyktninger til Sverige som følge av krigen på Balkan.

Men med internett har polariseringen i samfunnet blitt mer påtakelig, understreker hun.

– Meningsdannelse som det kunne ta lang tid å skape i et lokalsamfunn før i tiden, kan i dag skapes i løpet av en ettermiddag, sier hun.

Les også
Svenske skolebarn hjemme etter rasistangrepet
Les også
Politiet bekrefter at skoleangrepet var rasistisk motivertFakta om skoleangrepet i Sverige
Les også
Norske islamister oppsøker asylmottak
Les også
Frp-nestleder vil stenge grensen mot Sverige
Les også
Hærverk og brannbombe mot flyktningmottak i Sverige