Presidenten i den svenske Riks
...
Presidenten i den svenske Riksdagen, Urban Ahlin (t.v.) avviser alle anklager om seksuell trakassering. Her med statsminister Stefan Löfven. Foto: Henrik Montgomery / NTB scanpix
Presidenten i Riksdagen anklaget for seksuell trakassering
Del
Presidenten i den svenske riksdagen, Urban Ahlin, anklages av flere personer for krenkelser og seksuell  trakassering. Selv avviser han anklagene.

En av sakene gjelder en anklage som en kvinne kom med i 2010 om seksuell trakassering som skal ha funnet sted to år tidligere.

Saken ble behandlet i det sosialdemokratiske partiet som Ahlin tilhører, og han fikk en reprimande. Han avviser imidlertid at saken gjaldt seksuell trakassering.

Krever gransking

Socialdemokraternas parlamentariske leder Anders Ygeman krever nå en uavhengig gransking av anklagene.

Siden Ahlin som riksdagspresident er ansvarlig for å etterforske anklager om trakassering i nasjonalforsamlingen, kan ikke Riksdagen stå for granskingen, mener han.

– Det er viktig å komme til bunns i disse anklagene, sier han.

Ygeman sier at han ikke kjente til noen av anklagene fra før, med unntak av anklagen som ble kjent i 2010.

Slår tilbake

Alle de andre anklagene er kommet anonymt, og Nakin Pekgul, som i 2008 var leder for Socialdemokraternas kvinnegruppe, slår tilbake mot dem som anklager Ahlin anonymt.

– Folk anklager ham anonymt. De som står bak anklagene, må stå fram. Om de ikke gjør det, dreier det seg om politisk drap, sier hun.

Jobbrelatert

Ahlin selv avviser anklagene, ifølge DN . Han sier at sms-ene han sendte kvinnen, var jobbrelatert og ikke inneholdt seksuelle antydninger. Han ber også om en uavhengig gransking.

Verken utenriksminister Margot Wallström eller arbeids- og etableringsminister Ylva Johansson vil kommentere anklagene og henviser i stedet til Ygeman.