STARTER SKOLE: Livets Ord. Foto: Dagen-arkiv

Livets Ord starter kristen spesialskole

Høsten 2016 åpner Livets Ord Sveriges første kristne gymnasiesärskola, en videregående skole for elever med utviklingshemning.

I Uppsala har menigheten i mange år drevet Emanuelskolan, enn grunnskole for elever med utviklingshemninger. Dette skoleåret går fem elever på skolen. Neste høst vil elevene som fullfører grunnskolen få muligheten til å gå videre på Emanuelgymnaset, og fullføre videregående utdanning.

– Vi er utrolig glade for dette. Vi regner med å ha 2-3 elever det første skoleåret. Ferdig utbygd vil skolen ha kapasitet for mellom 5-10 elever, sier Magnus Westergård, skolesjef for Livets ords skoler, til Dagen.se.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Integrering

I motsetning til Sverige har ikke Norge egne skoler for elever med utviklingshemninger. Generalsekretær Jan-Erik Sundby i Kristne Friskolers Forbund kjenner heller ikke til at noen har tatt initiativ til å etablere et slikt tilbud.

– Det finnes ingen kultur i Norge for å etablere slike spesialskoler. Det er ikke i harmoni med tradisjonell norsk skoletenkning. Politikken har vært å integrere disse elevene så langt det lar seg gjøre, og heller gi dem en individuell opplæringsplan (IOP), sier han til KPK.

I FOKUS: Livets Ord og fremtiden

Han understreker at det finnes enkelte skoler for elever med særskilt behov for tilrettelagt opplæring. Disse skolene drives av Evangeliesenteret og Blå Kors, blant annet på Øvrebø i Vest-Agder.

– Disse skolene er spesielt godkjent for elever som har et noe større ressursbehov og mottar derfor et noe høyere tilskudd, men de retter seg ikke spesielt mot elever med utviklingshemninger, sier Sundby.

Ønske fra foreldre

Magnus Westergård forteller at de gjennom årene med Emanuelskolan stadig har fått forespørsel fra foreldre om et tilbud for de elevene som har fullført grunnskolen.

– Emanuelskolan er ikke den største av skolene våre, men den ligger midt i hjertet vårt. Vi tror dette ligger veldig sterkt på Guds hjerte også, legger han til.

LEDER: Kan en jordmor være abortmotstander?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Kostnadene for nyetableringen dekkes av skolepengene. Det nye skoletilbudet vil samlokaliseres med Livets Ords ordinære videregående skole. Elevene vil benytte de samme lokalene, og delvis ha det samme personalet.

– I gymnasiesärskolan integreres elevene i ordinær videregående utdanning så langt det er mulig, forklarer Magnus Westergård.

Praktisk rettet

Skolens elever får et helt individuelt tilpasset skoleløp, i tillegg til et nasjonalt program for administrasjon, handel og varehåndtering.

– Det er mye praktisk arbeid i butikker. Det gjør det lettere for ungdommene å integreres på arbeidsmarkedet, sier Westergård. KPK

Les også
Advarer mot evig helveteBilly Graham
Les også
Veien til dyp glede
Les også
Himmel eller helvete
Les også
Bokens folk