Den svenske forfatteren Jan Gu
...
Den svenske forfatteren Jan Guillou sier at å være en eldre mann, er det mest motbydelige man kan være for tiden. Her fotografert i 2012. Foto: Thomas Winje Øijord / NTB scanpix
Guillou: – Man blir usikker på om man kan gi kvinner en klem
Del
Den svenske forfatteren Jan Guillou sier at å være en eldre mann, er det mest motbydelige man kan være for tiden.

I et intervju med Aftenposten forteller 73-åringen om #metoo-kampanjen, som har fått stor oppmerksomhet i Sverige etter at kvinner i flere bransjer har samlet seg bak forskjellige opprop mot seksuell trakassering og overgrep.

– Det er på høy tid at disse sakene kommer fram. Trakasseringen viser seg å være uendelig mye større enn man trodde, og den må bort. Men hvis man er en eldre mann som jeg, er man det mest motbydelige man kan være for tiden. Når jeg treffer kvinnelige bekjente, er jeg plutselig usikker på om jeg kan gi dem en vanlig klem, sier Guillou.

Guillou er selv anklaget i Sverige av en den kvinnelige forfatteren, journalisten og sexrådgiveren Katerina Janouch. Det dreier seg blant annet om at Guillou skal ha hvisket slibrigheter i øret hennes på fest.

– En mann i min posisjon som opptrer slik, ville umiddelbart fått et rykte på seg, sier Guillou, som har hevdet sin uskyld i saken.

– Det verste et menneske kan være nå, er en eldre mann. Se bare hvordan #metoo-kampanjen startet med en typisk makthaver – Harvey Weinstein. Han er urtypen på det slemmeste på vår jord nå, sier han.