Fra denne kirken spaner svensk politi på narkosalg

Nesten ingen som går til gudstjeneste i den katolske kirken i Rosengård bor i området. – Folk unngår stedet fordi de er redde, sier soknepresten til Dagen.

Sankta Maria ligger midt i hjertet av bydelen Rosengård i Malmö. Et massivt, svart gittergjerde omringer kirkebygningen. Utenfor stikker boligblokker opp av bakken. De er ulike av høyde og bredde, men har alle den samme billige gulfargen.

Et skrekkeksempel

Rosengård har sammen med Rinkeby utenfor Stockholm de siste årene blitt trukket fram som et skrekkeksempel på hva kombinasjonen høy innvandring og kriminalitet kan føre til.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Majoriteten av bydelens rundt 21.000 innbyggere har utenlandsk opprinnelse, og Rosengård er jevnlig i medienes søkelys i forbindelse med skyteepisoder, gjengkriminalitet og bilbranner.

Sistnevnte var det mye av sist sommer, ifølge NRK. For rundt et år siden kunne også den svenske avisen Sydsvenskan melde at en håndgranat var blitt kastet mot et lokale som lå like ved en bensinstasjon. Enkelte går så langt som å kalle Rosengård «en krigssone».

– Kastet steiner gjennom vinduene

Svensk politi ordlegger seg imidlertid annerledes om den svenske forstaden. I sommer la de fram en oversikt over problemområdene i landet. Listen består av totalt 61 stedsnavn, hvorav 23 blir beskrevet som «særlig utsatte». Det er i den kategorien Rosengård befinner seg.

Pater Marek innrømmer at det svarte sikkerhetsgjerdet ikke er blitt satt opp uten grunn.

– Vi har hatt episoder der muslimer har ødelagt kirkens fasade og kastet steiner gjennom vinduene. Og det har vært mye skyting mellom husene i nabolaget her. Men i det siste har det vært rolig.

Kristne blir presset ut

Det har gått to år siden pater Marek selv kom til Sverige og tok over den katolske menigheten. På de to årene har det skjedd mye. Rosengård har blant annet rukket å få et ennå dårligere rykte utenfor landets grenser. På de siste 40 årene har det imidlertid skjedd mer.

I 1972 var «kun» 20 prosent av de som bodde i Rosengård født i utlandet, ifølge Wikipedia. Men det er ikke bare færre svensker nå enn det var den gang. Det er også færre kristne, forteller pater Marek.

– Tidligere bodde mange av de som går i menigheten her i Rosengård. Nå er det ikke så mange som lever som katolske kristne her lenger. De fleste bor andre steder, og kommer hit når det er gudstjeneste.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han har noen tanker om hva denne utviklingen skyldes.

– Det er mange katolske kristne som må flytte fra Rosengård fordi muslimske familier kommer og vil bo sammen med hverandre. Og de tolererer ikke andre, forklarer han på gebrokken skånedialekt.

Pleier å hilse

Soknepresten ønsker imidlertid ikke å svartmale forholdet til kirkens muslimske naboer.

– De fleste som bor i Rosengård er muslimer. Jeg vet ikke hva de synes om den katolske kirken, men de gjør oss ikke noe vondt. Bare 200 meter herfra finnes det en moské, og hver fredag er det bønn. Muslimene pleier å hilse på oss når de går forbi.

Han innrømmer imidlertid at det er flere utfordringer knyttet til det å være kirke i et område som Rosengård.

– Svenskene er borte

– Det er ikke så lett. Det er bare polakker og kroater som kommer hit. Alle andre unnviker området fordi de er redde. Svenskene er borte, sier han.

Spesielt vanskelig er det å få folk til å engasjere seg i menigheten, forklarer pater Marek.

– De fleste som bor her jobber ikke og lever utelukkende på sosialbidrag fra staten. Kirken har et oppdrag om å være for alle, og som katolsk kirke skal vi samarbeide i økumenikk med andre, men vi har veldig vanskelig for å finne mennesker som snakker svensk og som vil engasjere seg i forsamlingen, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Politiet spaner fra k­irken

Selv om mesteparten av muslimene i Rosengård er fredelige, er politiet sjelden langt unna.

– Rosengård er en getto. Politiet er redde for å komme hit. Når de først kommer, så kommer de med tre eller fire biler om gangen. Det er ikke ofte at kun en bil kommer, ettersom det er såpass farlig her at også politifolk kan bli drept.

– Politiet pleier å stå inne i kirken og spane gjennom vinduene på folk som selger narkotika utenfor, sier han.

Narkotika er også en av årsakene til at forsamlingen valgte å sette opp det over to meter høye sikkerhetsgjerdet.

– Det er ikke så vanlig å ha et slikt gjerde rundt en kirke, men vi behøver det. Vi har blant annet opplevd at parkeringsplassen vår er blitt brukt av dealere.

Holder stengt kveldstid

Av sikkerhetsmessige årsaker holder Sankta Maria derfor alltid stengt om kvelden.

– Det kan være veldig farlig for oss å holde åpent på kveldstid. Derfor må alle gudstjenester finne sted om dagen.

– Hva synes du om det?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg synes at vi som kirke skal være åpen og tilgjengelig for alle. Det kjennes ikke bra å stenge dørene, slik at mennesker som går forbi ikke kan komme inn og be.

Tenner lys

Det hender nemlig at muslimske kvinner ønsker å komme inn i kirken, ifølge soknepresten.

– De kommer for å tenne lys og be ved Maria-statuene våre, sier han.

– Ingen muslimske menn?

Pater Marek ler.

– Nei, ingen muslimske menn.

– Trenger ikke stenge på kvelden

Politibetjent Erik Jansåker er sjef for lokalpolitiområdet Sør i Malmö, som blant annet omfatter Rosengård. At den katolske kirken med jevne mellomrom blir brukt som tilholdssted for politispanere, kan han imidlertid langt på vei bekrefte.

– Det er ikke noe nytt at vi benytter de lokalene vi kan for å bekjempe kriminalitet. Det er heller ikke ukjent at det foregår narkotikavirksomhet i Rosengård. Kirken ligger i et område vi regner som et «hotspot» for narkotikakriminalitet, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Likevel mener ikke Jansåker at kirken nødvendigvis trenger å holde dørene stengt på kveldstid.

– At kirken må holde stengt kveldstid på grunn av problematikken i Rosengård synes jeg er merkelig. Dette er ikke en beskrivelse vi kjenner oss igjen i. Kirken har heller ikke kontaktet oss og sagt at de har hatt problemer med tanke på sikkerheten.

– Ingen «no go»-sone

– Frykter politiet å gå inn i Rosengård?

– Nei, absolutt ikke. Amerikanske medier har blant annet fått for seg at vi har såkalte «no go»-soner her i Sverige. Det stemmer overhodet ikke.

– Så dere har ikke mistet kontrollen over området?

– Absolutt ikke. Sist det var uroligheter her var vel i 2008. Nå er det ikke slik i det hele tatt. Men det er ikke noen hemmelighet at det fortsatt er en del gjengkriminalitet her.

– Er det trygt for svensker flest å ferdes i Rosengård?

– Ja, det vil jeg si. Det har blitt gjort noen undersøkelser som viser at folk kjenner seg litt mer utrygge nå enn tidligere. Dette tror jeg i hovedsak skyldes gjengkriminaliteten, skytingen og mordene som har blitt begått i Rosengård. Da er det naturlig at man kjenner seg litt mer urolig. Men det er ikke noen dramatisk endring. Totalt sett har kriminaliteten i Malmö gått ned.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Ufortjent dårlig rykte

– Mener du at Rosengård har et ufortjent dårlig rykte?

– Ja, det synes jeg. Media skriver mye om de spektakulære hendelsene som finner sted i Rosengård, og når det er uroligheter her får det uhørt mye oppmerksomhet. Dette ryktet kan det være vanskelig å bli kvitt. Folk glemmer ofte de gode tingene som skjer her.