Nobelmedaljen til den nå avdøde forfatteren Gabriel García Márquez vises fram i Bogota i Colombia. For første gang siden 1943 skal nobelprisen i litteratur ikke deles ut i år. Foto: Fernando Vergara / AP / NTB scanpix

Blandede reaksjoner i Sverige etter avlysning av årets nobelpris i litteratur

Kultursverige er delt om Svenska Akademiens beslutning om å droppe årets utdeling av Nobels litteraturpris. Klokt, mener noen. Katastrofe, mener andre.

Peter Englund, som var blant de første som forlot Svenska Akademien da metoo-skandalen ble rullet opp, er blant dem som mener beslutningen var klok.

– Jeg tror dette er en klok beslutning. Ellers har jeg ingen kommentarer utover de jeg har gitt tidligere, sier han til TT.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Jens Liljestrand, fungerende kultursjef i den svenske avisen Expressen, forstår også beslutningen.

– Men samtidig tenker jeg at dette er en katastrofe for renommeet til Svenska Akademien, at de ikke har lyktes i å håndtere dette bedre, sier han.

– Nobelprisen og fremfor alt nobelprisen i litteratur er et av de mest kjente svenske varemerkene internasjonalt, og her har Akademien et ansvar. For meg er det åpenbart at det er flere personer i Akademien som er mer opptatt av å tenke på sin egen status og prestisje, enn å forvalte Svenska Akademien, noe som gjør at jeg føler meg sviktet som en litteraturinteressert svenske, fortsetter han.

– Klokt og sørgelig

Litteraturprofessor Anders Cullhed støtter Englund i at beslutningen var klok.

– De hadde kunnet kjøre på, men det hadde gitt inntrykk av ansvarsløshet slik situasjonen er nå. Dette er den viktigste litterære prisen som finnes, og med de åpenbare problemene som har kommet internt i Akademien gjør de klokt i å vente med det. Jeg antar at de deler ut to priser neste gang isteden, sier han.

Daniel Sandström, litteratursjef i mediekonsernet Bonnier, sier beslutningen er sørgelig.

– Det er for tidlig å si om dette var en nødvendig eller feilaktig beslutning. Men det ser ut som en slags erkjennelse av situasjonens alvor, og sånn sett var det antakeligvis nødvendig. Men for oss som elsker litteratur, er dette veldig sørgelig, sier han.

– Bør vurdere annen ordning

– Det store spørsmålet er nå hvordan de skal greie å rekonstruere seg. Det er en rekke spørsmål som gjenstår, som jeg håper de kommer med svar på. Om de kommer til å være et fungerende akademi framover, gjenstår å se, sier han videre.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Forlaget Nordstedts mener Nobelstiftelsen nå bør vurdere en annen ordning for hvordan de deler ut litteraturprisen.

– Tilliten er brukt opp ettersom man ikke tidlig, tydelig og enhetlig håndterer seksuell trakassering, innvendinger og lekkasjer – uansett om det er mistanker eller beviste lovbrudd. Og da kan man ikke fortsette med arbeidet som om ingenting har skjedd. Kanskje bør Nobelstiftelsen alvorlig overveie en annen ordning for valg av litteraturprisvinnere, skriver forlaget.

Les også
Nobelprisvinner Dylan sier han ble «målløs»
Les også
Når Gud blir hen
Les også
Bob Dylan får Nobels litteraturpris
Les også
Dylan sier han kommer på nobelfesten
Les også
Poet, protestant, predikant