Sverigedemokraternas partileder Jimmie Åkesson (SD) kommenterer det sterke valgresultatet under partiets valgvake i Stockholm søndag kveld. Foto: Anders Wiklund / TT / NTB scanpix

Åkessons jubelkveld gir kaos i svensk politikk

Sverigedemokraternas brakvalg gjør at to blokker er blitt til tre. Nå venter vriene regjeringssamtaler, og svenskene må leve i uvisshet om hvem som skal styre.

Jubelen sto i taket på Sverigedemokraternas valgvake på nattklubben Kristall da partiets kjemperesultat var klart.

– Vi styrker vår posisjon som vippeparti, vi øker antallet mandater og vi kommer til å få økt innflytelse, sa Åkesson da han like før klokken 23 kom på scenen til taktfaste heiarop fra partiaktivistene.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Partiet får 17,7 prosent av stemmene - et kjempehopp fra 2014, men litt svakere enn målingene på forhånd tydet på.

Fridde til Moderaterna

Åkesson hadde følgende beskjed til konservative Moderaternas partileder:

– Nå er det virkelig opp til Ulf Kristersson å bevise hvordan han vil bytte regjering. Velger han da Stefan Löfven eller Jimmie Åkesson? Nå vil jeg ha et svar på det spørsmålet, sa SD-lederen.

– Vi er valgets vinnere. Nå skal vi skaffe oss innflytelse over svensk politikk på ordentlig, slo Åkesson fast, før han inviterte Kristersson til samtaler om hvordan «landet skal styres i fremtiden».

Kristersson hadde følgende svar:

– Det svenske folket har valgt en ny riksdag. Alliansen er klart større enn regjeringen. Denne regjeringen har gjort sitt, den burde aldri ha tiltrådt til å begynne med, og nå skal den gå av.

Høy stemning på Sverigedemokraternas valgvake i Stockholm søndag kveld. Foto: Anders Wiklund / TT / NTB scanpix

– Mot maktskifte

Med 97 prosent av de 6.000 valgkretsene ferdigtelt hadde de rødgrønne ved 23.30-tiden søndag kveld en knapp ledelse over Alliansen, med 40,6 mot 40,3 prosent av stemmene. I antall mandater lå de to blokkene helt likt, med 143 mandater hver, og med SD på vippen med 63 mandater.

Sverigedemokraterna så ut til å bli slått av Moderaterna i kampen om å bli landets nest største parti - 17,7 prosent for SD mot 19,6 prosent for Moderaterna.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Valgutfallet gjør det sannsynlig, men ikke selvsagt at den rødgrønne regjeringen til sosialdemokraten Stefan Löfven blir byttet ut, mener professor Tommy Möller ved Stockholms universitet.

– Slik det ser ut nå, peker det mot et maktskifte. Alliansen ser ut til å kunne bli noe større enn de rødgrønne partiene, sa han til NTB da valgdagsmålingene ble kjent.

Hva gjør sentrum?

Grovt sett holdt det samme bildet seg utover valgkvelden, selv om det endelige valgresultatet så ut til å tippe blokkseieren i rødgrønn favør.

– For regjeringsspørsmålet er det heller ikke avgjørende hvilken blokk som blir størst, men hvilken regjering som kan dannes med utgangspunkt i valgresultatet, understreker Möller.

– Det kommer til å bli vanskelig for Alliansen å danne regjering, selv om det er mest sannsynlig. Det forutsetter nemlig at man vil regjere med passiv støtte fra Sverigedemokraterna, noe som er vanskelig for Centerpartiet og Liberalerna med tanke på det man har sagt i valgkampen.

De to sentrumspartiene har i valgkampen distansert seg fra SD. Spørsmålet nå er hva som skjer når støvet har lagt seg, og de vanskelige regjeringssamtalene tar til.

Kjempenes fall

Begge de to tradisjonelt sett største partiene i Sverige går kraftig tilbake i årets valg. Socialdemokraterna fikk i 2014 støtte fra 31 prosent og ser nå ut til å få støtte fra i overkant av 28 prosent. Det er noe bedre enn gjennomsnittet av meningsmålingene på forhånd tydet på, men likevel et historisk svakt resultat.

Også Socialdemokraternas tradisjonelle hovedmotstander Moderaterna går kraftig tilbake fra forrige valgs oppslutning på 23,3 prosent.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

For øvrig gjorde både Vänsterpartiet, norske SVs søsterparti, og Centerpartiet gode valg med støtte fra henholdsvis 7,9 og 8,6 prosent av stemmene ved 23-tiden. Også Kristdemokraterna kunne si seg godt fornøyd med en oppslutning på 6,4 prosent.

Les også
Åkesson hyllet som en valgvinner på forhånd
Les også
Trusler mot SD-velgere utenfor valglokale
Les også
Svensk TV-kanal står bak beslutning om å ta avstand fra Åkessons uttalelser
Les også
Få kjempar om røyster frå nye svenskar
Les også
Fake news når nye høyder i Sverige