Leder av Sverigedemokraternas Ungdom (SDU), Gustav Kasselstrand (midt i bildet) utestenges fra partiet, ifølge svenske medier. Her er Kasselstrand fotografert under en demonstrasjon i Malmö i oktober 2011. Foto: Drago Prvulovic / NTB scanpix

Sverigedemokraterna i full strid med ungdomsfløyen

Sverigedemokraterna (SD) har gått til åpen krig mot sitt ungdomsparti og kaster ut flere partitopper, ifølge svenske medier. – De allierte seg med ekstremister, sier SD-ledelsen.

Både ungdomspartiet SDUs leder Gustav Kasselstrand og nestleder William Hahne utestenges om kort tid fra moderpartiet, melder flere medier. Hahne er også leder i SDs lokallag i Stockholm, og ifølge Aftonbladet risikerer et 20-tall andre partimedlemmer å bli vraket fra det høyrepopulistiske partiet.

– SDU-ledelsen skal ha alliert seg med personer fra eksterne ekstremistorganisasjoner for sammen å løfte fram sine posisjoner og endre moderpartiets innretning, sier SDs gruppeleder Mattias Karlsson til Aftonbladet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

«Freakshow»

Karlsson har i fem måneder vikariert for Jimmie Åkesson som Sverigedemokraternas partileder, men denne uken er det ventet at Åkesson skal komme tilbake på jobb etter langvarig sykemelding.

Kritikken mot hans vikar, Mattias Karlsson, hagler nå fra SDU-toppene.

– Med Mattias Karlsson er partiet forvandlet til et freakshow, sier SDU-leder Gustav Kasselstrand til Aftonbladet.

Den ideologiske striden mellom SD og SDU har pågått lenge, men den siste tiden har frontene blitt stadig steilere. Mens SD fronter en sosialkonservativ profil, er SDU tilhenger av en strengere nasjonalistisk linje.

– Dette er rene sovjetmetoder, raser SDs Stockholm-leder Hahne til nyhetsbyrået TT.

Les også: Over 2.000 klager etter omstridt Skavlan-intervju

Mistenker misbruk

Hahne, som for øvrig er mistenkt for å ha misbrukt SDUs medlemsregister, blir utestengt fra Sverigedemokraterna sammen med en rekke fremtredende medlemmer i ungdomsfløyen SDU, ifølge svenske medier.

– Det er åpenbart at Mattias Karlsson med flere forsøker å fremstille meg og andre som noe vi ikke er, for å legitimere urettferdige utestengelser. Man forsøker å fremstille oss som ekstremister for å legitimere udemokratiske metoder, sier

Artikkelen fortsetter under annonsen.

SDU-leder Gustav Kasselstrand kontaktet selv avisen Expressen tirsdag kveld for å fortelle at moderpartiet vraker ham.

– Jeg har fått opplysningene bekreftet, men jeg vet ennå ikke hva jeg anklages for, sier ungdomslederen til avisen.

Over 20

Det har i lengre tid hersket uro over at SDU ser ut til å ville endre moderpartiets politikk. SDs gruppeleder Mattias Karlsson sier et tjuetall personer er under ledelsens lupe.

– I denne gruppen skal det være personer som også er medlem av udemokratiske organisasjoner som Nordisk Ungdom, antisemittiske konspirasjonsteoretikere, og personer som har uttrykt beundring for Adolf Hitler med mer, sier Karlsson til Aftonbladet.

– Maktsyk

Hahne sparer ikke på kruttet i svenske medier, og beskriver partiledelsen med Åkesson-vikar Mattias Karlsson i spissen, som maktsyk.

– De som på noen måte har vist noen form for støtte til meg, skal også utestenges. Det er stasimetoder, sier SDU-nestlederen og SD Stockholm-lederen Hahne til Aftonbladet.

SDU-leder Gustav Kasselstrand har ingen planer om å tre av som ungdomsleder.

– Jeg blir sittende som SDU-leder. Og William Hahne blir også værende, sier han til Expressen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
SD: Vi krever ingen unnskyldning fra Skavlan
Les også
Over 2.000 klager etter omstridt Skavlan-intervjuKringkastingsrådet
Les også
Rekordoppslutning for Sverigedemokraterna
Les også
Löfven kaller SD et nyfascistisk parti
Les også
– Å isolere Sverigedemokraterna kan skade demokratiet