Sverigedemokraternas leder Jimmie Åkesson kunne juble etter at partiet gjorde sitt beste valg noensinne i september. Så ble han sykmeldt. Foto: Anders Wiklund / TT / NTB scanpix

Sverigedemokraterna forbereder seg på nyvalg

Onsdag stemmer Riksdagen over de ulike blokkenes og partienes forslag til statsbudsjett. Sverigedemokraterna (SD) kan sende landet ut i regjeringskrise.

Dersom SD velger å støtte Alliansens budsjettforslag for 2015 i stedet for sitt eget, vil det gi flertall for opposisjonens budsjett. Det kan føre til regjeringskrise og nyvalg til våren.

Før helgen uttalte finansminister Magdalena Andersson (S) til nyhetsbyrået TT at hun forventer at SD vil stemme på sitt eget budsjett, slik de tidligere har gjort.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– SD kommer til å få problemer me å forklare for sine velgere hvorfor de gjør det på en annen måte denne gangen, sa hun da. Om SD stemmer ned regjeringens budsjett, innebærer det at de går imot en rekke velferdstiltak som partiet egentlig støtter.

– SD vil tjene på nyvalg

Mandag skriver imidlertid Aftonbladet at SD nå forbereder seg på et mulig nyvalg. I en intern epost til partiets lokallag spør partisekretær Björn Söder om lagene har penger til å gjennomføre en ny valgkamp.

– Det er klart at det er en påkjenning å gjennomføre to valgkamper på under et år. Samtidig forstår alle hvor viktig det vi gjør er, og at vi trolig ville gå fram ved et nyvalg, sier Henrik Vinge, som er pressesekretær for SD-leder Jimmie Åkesson, til avisen.

Hvordan SD vil stemme blir kjent tirsdag.

Dødt løp

På en meningsmåling Statistiska centralbyrån (SCB) offentliggjorde mandag, får regjeringspartiene Socialdemokraterna (S) og Miljöpartiet en oppslutning på til sammen 39,4 prosent, en framgang på 1,5 prosentpoeng siden valget i september. Dermed skiller det bare 0,2 prosentpoeng ned til Alliansen, som får en samlet oppslutning på 39,2 prosent. Det er en tilbakegang på 0,2 prosentpoeng sammenlignet med valgresultatet.

Sverigedemokraterna (SD) går tilbake 0,5 prosentpoeng siden valget, og får en oppslutning på 12,4 prosent i dagens meningsmåling.

Les også
Sverigedemokraternas leder sykmeldt til januar
Les også
Omstridt høyreparti splitter kristne innvandrereSyrianere i Sverige
Les også
Afrikanskfødd eks–pastor vald inn for Sverigedemokraterna