TEAMER: – De vil snakke om kjærester, bekymringer for foreldre, om eksamen som er vanskelig, om venner og om ensomhet, sier studentprest Inger Anne Naterstad.

Tilbyr taushetsplikt og tid til 70.000 studenter

Inger Anne Naterstad har vært studentprest i Oslo siden 1992. I Oslo er det omtrent 70.000 studenter som kan ringe henne om de har noe på hjertet.

Naterstad er en del av et team på fire som er ansatt av Den norske kirke for å ta imot studentene. Gjennom sine år i jobben har hun fått telefoner om alt mulig.

– De vil snakke om kjærester, bekymringer for foreldre, om eksamen som er vanskelig, om venner og om ensomhet. Å være student er en overgang til voksenlivet. Det oppstår problemer man ikke lenger ringer hjem for å snakke om når man har flyttet ut. Det er godt å møte en voksen som står utenfor iblant, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

For kristne studenter som synes det er trosutfordrende å studere tror Naterstad det er viktig å ta et standpunkt før de begynner semesteret.

– Noen studier kan utfordre troen ganske brutalt. Det kan være sunt, men det kan også gjøre vondt. Om du føler det slik, er det lurt å finne noen man kan snakke med om det. Studietiden skal gi faglig selvstendiggjøring, men også ny innsikt og større trygghet på egen tro. Man blir mer solid av å bli utfordret, sier hun.

Naterstad mener studenter som flytter til nye byer bør bruke anledningen til å prøve ut forskjellige kirker og menigheter.

– Det er nyttig å lære at tro har mange uttrykk. Jeg tror også det hjelper godt å ha et trosfellesskap som en bibelgruppe, bønnegruppe eller en kirke å gå til når ting er vanskelig. Et sted man kjenner seg hjemme. Det å være student og troende er ikke to isolerte deler av verden, gjensidig gir de næring til nysgjerrighet og trygghet, sier hun.

– Det som er viktig for kristne studenter å vite er at Gud ikke slipper tak i oss eller blir borte selv om ting er vanskelig.

Naterstad forteller at hun fortsatt blir forbauset over tilliten studenter har til kirken.

– Vi inviterer til samtale og har en åpen dør. Jeg tror tilliten kommer av at de selv kan få definere hva de vil snakke om, så stiller vi med taushetsplikt og tid.

Les også
Studiestart: Med blanke ark i ny by