NRK: Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen kommenterer meklingsbruddet overfor pressen i Radioresepsjonen på Marienlyst. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

NRK-sjefen: Dette er en beklagelig situasjon

– Dette er veldig leit. Det er en beklagelig situasjon, sier kringkastingssjef Thor-Gjermund Eriksen om streiken blant 1.700 NRK-ansatte.

– Jeg beklager til publikum at NRK ikke kommer til å levere slik publikum forventer de neste dagene, sier Eriksen.

– Publikum vil merke dette i sterk grad. 1.700 kompetente medarbeidere i streik vil bety et mye dårligere tilbud fra NRK enn det publikum forventer, fastslår han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Konflikt

Eriksen sier konflikten etter hans syn først og fremst dreier seg om penger, og at journalistene i Norsk Journalistlag ønsket høyere lønnstillegg og sterkere lønnsvekst enn i stort sett alle andre oppgjør.

– Det er etter min menig helt umulig at NRK skal ha sterkere lønnsvekst enn alle andre. NRK er finansiert gjennom lisens og har som offentlig institusjon et spesielt samfunnsansvar. Vi er selvsagt villige til å forhandle innenfor den rammen, sier Eriksen.

– Beklager

Han mener samtidig at ledelsen var like opptatt av spørsmålene knyttet til vikarer og kompetanse som journalistene.

– Jeg tror vi kunne kommet fram til et resultat hvis det var de to tingene det sto på. Men vi kan ikke ha sterkere lønnsvekst enn de andre. Det beklager jeg sterkt overfor publikum, sier han.

Skuffet

NRK-journalistene sier de er dypt skuffet over at de ble nødt til å ty til streikevåpenet og sier ballen nå ligger hos NRK-ledelsen.

– Vi er minst like lei oss for at det ble streik som kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen, sier lederen for NJs forhandlingsutvalg i NRK, Richard Aune.

– Vi er dessverre ikke der at vi har fått motparten til å lytte på annet vis enn dette, sier Aune og begrunner streiken med det enkle faktum at NRKs journalister har sakket akterut lønnsmessig, og at det nå er på tide krympe noe av gapet.

110.000 under snitt

– Vi skal ikke ha så mye mer enn de andre, men vi har bedt om å få litt mer enn de store andre mediehusene. Når vi ligger 110.000 kroner under i snitt, må vi ha litt mer for å redusere lønnsgapet, sier han og fortsetter:

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi sammenligner oss med andre journalister i bransjen og mener det er naturlig å sammenligne oss med de andre store mediehusene. Det har vi gjort siden Einar Førde var kringkastingssjef, sier Aune.

– Står fast

Han vil ikke tallfeste en prosentvis lønnsøkning som journalistene kunne gått med på og understreker at de står fast ved kravet om å nærme seg de andre sammenlignbare mediehusene.

Nå ligger ballen hos motparten, sier forhandlingslederen:

– Vi må ha en motpart som har ørene på og som både vil lytte til kravene våre og argumentene for dem.

Les også
NRK-streik blant 1.700 NJ-ansatte fra klokka 13
Les også
Streik kan stenge barnehager og stanse flytrafikk
Les også
– NRK har sviktet
Les også
Streik i 16 energibedrifter
Les også
Streik