Kulturminister Thorhild Widvey (H) vil ikke legge til rette for at muslimer og jøder skal kunne praktisere sin tro på helligdager utover det lovverket som allerede eksisterer på området. Foto: Terje Pedersen, NTB Scanpix

Kulturministeren: Ikke aktuelt med utvidet helligdagsfri

Kulturminister Thorhild Widvey (H) vil ikke gi jøder og muslimer flere fridager enn de allerede har.

KrFs stortingsrepresentant Hans Fredrik Grøvan mener jøder, muslimer og andre religiøse minoriteter her i landet bør få fri på sine helligdager.

I et skriftlig spørsmål til kulturminister Thorhild Widvey (H) spurte Grøvan hvordan statsråden vil legge til rette for at religiøse minoriteter i offentlig sektor kan praktisere sin tro på helligdager som ikke er offentlige fridager.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_US/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Post by Dagen.

– Vi tar ikke til orde for noe frislipp av fridager, men mer en skjønnsmessig praktisering av ordningen, sa Grøvan til Dagen tidligere denne uken.

Bakgrunnen for spørsmålet er en henvendelse KrF fikk fra Det Mosaiske Trossamfund.

Nå har svaret fra kulturmisteren kommet.

Mener fellesfri gir samfunnsverdi

«Det er ikke aktuelt for regjeringen å utvide retten til fridager for å markere religiøse helligdager», skriver Widvey.

Hun begrunner dette med at det allerede i to ulike paragrafer finnes mulighet for personer som praktiserer andre religioner å ta seg fri på enkelte helligdager.

Eksempelvis gir Trossamfunnloven alle som ikke tilhører Den norske kirke mulighet til å ta fri i to dager i løpet av et år.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Også Arbeidsmiljøloven har en lemmel som gir arbeidsgivere adgang til å slutte skriftlig avtale med arbeidstakere om arbeid på søndager og helligdager mot tilsvarende fri andre dager, som etter arbeidstakerens religion er helgedager og fridager.

Videre viser Widvey til punkt én i Norges offentlige utredning fra 2013 (NOU 2013:1). Her står det skrevet at «Utvalget viser videre til at det er en samfunnsverdi at det finnes en del felles fridager, selv om ikke alle borgere deler den religiøse begrunnelsen for fridagene.»

Les også
Sp-lederen frir til KrF og Venstre
Les også
Samler seg i protest mot søndagsåpentNKR
Les også
200.000 flere må kanskje jobbe på søndager
Les også
Ap støtter mistillitsforslag mot Anundsen
Les også
KrF spør om jøder og muslimer skal få fri på sine helligdagerHelligdag
Les også
Mener UNE er dårlig til å ta kritikkRapporten