FLERE ENN 200 offiserer fra alle forsvarsgrener deltok i fjor vinter på «Årsmøte i nettverk for kvinnelig befal» på Akershus Festning i Oslo. (Foto: Lise Åserud / NTB scanpix)

Forsvarsministeren lover å gjøre Forsvaret jentevennlig

Forsvarsminister Ine M. Eriksen Søreide (H) vil gjøre de tilpasningene som kreves for at Forsvaret skal tilfredsstille de vernepliktige jentenes behov.

Dette kommer fram i et skriflig svar på et spørsmål som stortingsrepresentant Kjell Ingolf Ropstad (KrF) nylig stilte i stortinget.

Til nå har kvinner selv kunnet velge om de ønsker å avgi militærtjeneste eller ei, men fra og med 1. januar i år ble den allmenne verneplikten utvidet til å gjelde alle norske statsborgere.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Jenter født i 1997 blir de første som «rammes» av det nye regelverket, og siden dette kullet skal avgi tjeneste allerede i 2016, mener Ropstad det haster med å få på plass nødvendige tilpasninger.

«Hvilket signal mener statsråden det sender til kvinner at Forsvaret ikke investerer i materiell og logistikk for å skaffe dem utstyr på linje med menn, og hva vil hun gjøre for å sikre at dette kommer på plass senest til 97-kullet skal avtjene verneplikt», spør Krf-politikeren.

Ropstad begrunner spørsmålet sitt med at kvinner som avtjener førstegangstjeneste i dag ikke har den personlige bekledningen og utrustningen de trenger. KrF-politikeren hevder også at et stort antall kaserner har betydelig dårligere standard for kvinner enn for menn, blant annet fordi fordelingen av antall dusjer er tilpasset en svært lav kvinneandel.

– Varierende standard

Forsvarsminister Ine M. Eriksen Søreide (H) kaller bestemmelsen om verneplikt for kvinner en «historisk samfunnsreform». Hun forklarer at arbeidet og forberedelsene for å møte de nye forutsetningene allerede er godt i gang.

«Standarden på dagens bygningsmasse er imidlertid fortsatt noe varierende. Det har derfor vært behov for å iverksette tiltak, også for å tilpasse bygningene til en jevnere kjønnsbalanse», skriver ministeren.

Også når det kommer til personlig bekledning og utrustning (PBU), mener hun det må gjøres tilpasninger for begge kjønn med tanke på den forventede kvinneøkningen.

«Dette innebærer blant annet å dekke ulike behov på en bedre måte, og håndtere forskjellige forventninger til utstyrets passform og funksjonalitet», skriver Søreide.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Søreide håper på kvinnerush i Forsvaret
Les også
Vil sende norsk fregatt for å redde båtflyktninger i Middelhavet
Les også
Mann pågrepet etter funn av eksplosiver i Våler
Les også
Deler ut nytestamenter til ukrainske soldaterGideon
Les også
Likestilte jenter i Israels hær