May går usikker framtid i møte etter britisk valgthriller

De konservative har gått på et valgnederlag og mister flertallet i det britiske parlamentet. Labour-leder Jeremy Corbyn ber statsminister Theresa May gå av.

Corbyn oppfordrer statsministeren til å gjøre det rette for landet og trekke seg, slik at en ny regjering kan dannes. Han uttalte seg etter at det ble klart at han beholder sin plass iParlamentet etter å ha fått nok stemmer i valgkretsen sin i London, Islington North.

Allerede før valgresultatet var klart, sloCorbyn fast at de konservative har tapt plasser, stemmer og støtte.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Tidlig fredag morgen, da tolv plasser gjensto å fordele, hadde de konservative 312 representanter, noe som er elleve færre enn ved forrige valg. Labour har 258, en framgang på 28. Skotske SNP har 34 plasser, noe som er 21 færre enn ved forrige valg. Liberaldemokratene får økt representasjonen med fem til tolv plasser i Parlamentet.

Selv uten flertall vil de konservative fortsatt være det største partiet og kan fortsette i regjering med støtte fra andre partier.

May gjenvalgt

May uttalte kort etter på direktesendt TV at det påhviler de konservative å sørge for stabiliteten i landet. Hun var da i sin egen valgkrets Maidenhead, der hun ble gjenvalgt.

De konservative ledet med opp mot 20 prosentpoeng på målingene da May selvsikkert utlyste nyvalg – stikk i strid med løftene hun selv hadde gitt. Hun ville styrke sin posisjon før forhandlingene medEU ombrexit. Nå har hun i stedet lidd et sviende valgnederlag.

May selv har tidligereantydet at hun ikke kan fortsette som statsminister hvis flertallet i Parlamentet ryker. Nå kan hun fort bli hjemsøkt av advarselen.

Labour neste?

Storbritannia-kjennerØivind Bratberg mener det ikke kan utelukkes at Labours radikale leder Jeremy Corbyn ender opp som statsminister.

– Ut fra valgdagsmålingene er det mulig å se for seg en mindretallsregjering fra Labour med parlamentarisk støtte fra en regnbuekoalisjon, sa Bratberg til NTB natt til fredag.

– Hvis valgdagsmålingen stemmer, er dette et jordskjelv, sa Bratberg, som mener et slikt utfall også kan føre til en maktkamp i Det konservative partiet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Dette er en katastrofe for Theresa May. Det vil settes spørsmålstegn ved hennes lederskap, og hun vil bli satt under sterkt press til å gå av, sier Iain Begg, professor i statsvitenskap ved London School of Economics ifølge TT.

«Overmot»

Labour-politiker Emily Thornberry beskylder May for «overmot».

– Hun ønsket blankofullmakt til å gjøre hva hun ville med landet, med brexit, med økonomien og med vårt nasjonale helsesystem. Det sa vi nei til, og vi mente det. Og vi la fram et populært valgprogram, med en partileder som har stått imot de mest utrolige personangrep. Han har vist at hvis det er noen som er «sterke og stabile», så er det ham, sier Thornberry til Sky News.

Utelukker koalisjon

Det EU-skeptiske og innvandringskritiske partiet UKIP på ytre høyre får ingen mandater. Partiets tidligere leder Nigel Farage benyttet valgdagsmålingene til å promotere UKIP dersom de konservative mister majoriteten og mente partiet vil spille en langt mer betydelig rolle som følge av valgresultatet.

Liberaldemokratene kan komme på vippen, men partiet utelukker at det er aktuelt å gå inn i noen regjeringskoalisjon. «Vi får mange telefoner, så bare så det er klart: Ingen koalisjon. Ingen avtaler», skriver Liberaldemokratenes pressekontor på Twitter.

Liberaldemokratenes tidligere leder Nick Clegg mistet plassen sin i Parlamentet til Labour.