ØKNING: Antifacistiske demonst
...
ØKNING: Antifacistiske demonstranter roper slagord i en motdemonstrasjon til en antijødisk gruppe av høyreekstreme protestanter utenfor Whitehall i London 4. juli i år. Tallet på antisemittiske episoder og overgrep i Storbritannia har økt med 53 prosent første halvår 2015.
 Foto: JACK TAYLOR, AFP PHOTO, NTB Scanpix
Flere overgrep mot jøder i Storbritannia
Del
Tallet på antisemittiske overgrep i Storbritannia har økt med 53 prosent første halvår 2015 sammenliknet med samme periode i fjor. – Bekymringsfullt, sier Vibekke Moe ved Holocaustsenteret.

Fra januar til juni i år er det meldt inn 473 tilfelle av antisemittiske episoder, der to av dem beskrives som «ekstrem vold». Tallene kommer fra Community Security Trust (CST), et kontor for sikkerhetstiltak blant Storbritannias 260.000 jøder. Økningen på 53 prosent sammenliknet med 2014 skyldes delvis at flere skremte jøder melder inn overgrepene enn de gjorde tidligere. CST har ført statistikk over antisemittiske hendelser siden 1984, melder Religion News Service (RNS).

Antijødisk understrøm

Jøder i hele Europa advarer mot en økende understrøm av antisemittisme som skyldes raseri over Israels politikk i Midtøsten, sosial uro på grunn av immigrasjon og økende økonomiske problemer på grunn av innsparinger som har gitt høgreekstreme bevegelser vind i seilene. Denne frykten ble forsterket i januar da en islamistisk våpendesperado drepte fire personer i et jødisk supermarked i Paris, og angrepet måneden etterpå utenfor Københavns største synagoge.

LES: Israel og løftene

Bekymret

Doktorstipendiat Vibeke Moe og forsker på antisemittisme i Norge ved Holocaustsenteret sier det ville vært påfallende med en så sterk økning uten å peke på noen tydelig årsak.

– Rapporten sier oppgangen kan knyttes til økt rapportering snarere enn økte overgrep. Likevel er dette høye tallet bekymringsfullt fordi det kan tyde på at det har vært høy forekomst av antisemittisme i Storbritannia over flere år, men at det har vært underrapportert, sier Moe til Dagen.

Hun legger til at dette kan bety at antisemittismen dermed er et større problem enn tallene har vist før.

Rekord også i 2014

I februar opplyste CST at tallet på antisemittiske episoder i Storbritannia var rekordhøye for 2014. Det bekreftet trenden fra en undersøkelse som universitetet i Tel Aviv stod bak foretatt av Kantor-senteret for studier av dagens europeiske jøder.

– Terrorangrepene på europeiske jøder tidligere i år fulgt av den store økningen av antisemittisme i 2014, var en vanskelig og urovekkende opplevelse for vårt jødiske samfunn. Vi hilser den økende innrapporteringen av overgrep velkommen, men vi beklager uroen og frykten for antisemittisme som den avslører, sier leder ved CST, David Delew.

LES: Shira (16) døde etter knivangrep

Gaza-krigen

CST hevder at det store antall overgrep i 2014 skyldes for en stor del reaksjoner på den 50-dager lange Gaza-krigen i fjor sommer. De regner videre med at økningen i år sannsynligvis skyldes en større iver etter å rapportere overgrep fordi jødene er blitt reddere. CST opplyser at de i tillegg til de 473 tilfellene første halvår 2015 fikk inn rapporter om 333 andre episoder, som de ikke ser på som antisemittiske.

Hastetiltak

Tidligere i år foreslo en gruppe eldre politikere hastetiltak for å stanse økningen i antisemittismen. En undersøkelse viste at en fjerdedel av jødene hadde vurdert å forlate Storbritannia, mens over halvparten følte at de ikke hadde noen varig framtid i Europa. Etter det dødelige angrepet i Paris trappet britisk politi opp patruljering ved synagoger og andre jødiske sentra, og regjeringen har lovet at de skal sørge for å kvele antisemittiske uttalelser og hindre overgrep.

– Jeg er klar over at mange jøder i dette landet er redd for sikkerheten i deres samfunn, og vi lytter til dem, sa den britiske innenriksminister Theresa May tidligere i år.

jøder,politikk,midtøsten,israel,antisemittisme,storbritannia