Her sponser deltagerne hverandre

– Lettere å gi enn å få, men noen ganger er det godt å få hjelp. Familien Løvgren er blant de som har fått økonomisk hjelp i forkant av Visjon.

Denne uken er rundt 1200 mennesker samlet påVisjon,Frikirkens sommerfestival iStavern. Når festivalpass, teltplass, reise og mat er betalt kan prisen fort utgjøre et betydelig innhogg i sommerbudsjettet. Derfor valgte arrangøren å oppmuntre deltakerne til å hjelpe hverandre med stevnesponsing. Det vil si at noen betaler mer, for at andre skal få betale mindre.

– Penger skal ikke være et hinder for å delta. Alle som har lyst til å delta på Visjon skal ha mulighet til det. Derfor har vi lagt til rette for at det skal være mulig å hjelpe andre deltakere som på grunn av livssituasjon synes det blir for dyrt, sier Børge Greaker, leder for Visjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hittil er det rundt 20 deltakere som har fått deler av stevnet dekket. Først og fremst er det snakk om familier.

– Det sier seg selv at det fort kan bli en del utgifter når en hel familie skal delta, sier Greaker og trekker fram stevneavgift, overnatting og mat som de største utgiftspostene.

LES:Slik telles deltakere

Lommepenger til barna

Ellinor og André Løvgren er på Visjon sammen med sine fem barn i alderen ni til 16 år. For en familie på syv kan en sommerfestival fort bli en kostbar affære.

– Vi hadde kommet på Visjon uansett, men at noen ønsker å hjelpe oss litt på vei gir oss ekstra frihet og kall det gjerne en slags indre ro, både i forkant av, men også under festivalen, forteller Ellinor.

For henne betyr det også at barna kan få litt mer i lommepenger.

– Som igjen vil gå til Visjon. For barn er de små tingene ganske viktig, og det er veldig fint å ha muligheten til å gi dem lommepenger slik at de ikke skal føle seg annerledes eller utenfor, sier hun.

Lavterskel

– I den store sammenhengen er det ikke snakk om så store beløp, men når man har et litt trangt budsjett, sier det seg selv at alle monner drar, sier familiefaren.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han tror den økonomiske deltakerhjelpen, utgjør rundt ti prosent av festivalutgiftene.

Ifølge ekteparet er det utfordrende å be om hjelp.

– Det er jo et tabu og skam knyttet til det å be om penger, samtidig er det viktig og bra med åpenhet rundt det, sier Andrè, som synes Visjon har gjort det lett å be om hjelp.

– Da vi meldte oss på kunne vi krysse av for om vi ønsket en redusert festivalpris. At det var en såpass lav terskel gjør nok at flere tør, tror han.

Et viktig spørsmål for André har vært om familien på syv er trengende nok.

- Vi er jo ikke fattige, men har et bevisst forhold til pengebruk, skal pengene strekke til, sier Andre Løvgren.

Å motta økonomisk hjelp og støtte for å delta på Visjon var ikke et enkelt valg,

- Men jeg vet at det betyr en del for vår familie, og da var det likevel et lett valg, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– La ditt rike komme

Visjon-leder Børge Greaker er godt fornøyd med responsen fra årets deltakere.

– Det er første gangen vi oppfordrer til stevnesponsing, og dette er en god begynnelse, sier Greaker og presiserer at deltakerhjelpen passer godt sammen med temaet for Visjon.

– Temaet «La ditt rike komme», står i stil med oppfordringen om at deltakerne hjelper hverandre, sier lederen for sommerfestivalen.

En glad giver

– Det kunne jo ha vært meg som trengte hjelp, sier Mariann Olstad.

Hun er av flere som har bidratt til at andre deltakere har fått økonomisk hjelp og støtte inn mot sommerfestivalen.

Mariann sier hun har vært heldig i sitt voksne liv, men vet av erfaring at det ikke alltid er like lett å få pengene til å strekke til.

– Da jeg var liten gjorde mamma og pappa en innsats for at vi barna skulle få gode opplevelser, slik som stevner og leir. Samtidig var det mange ting vi ikke hadde råd til.

I år er hun på Visjon sammen to barn, en sønn på 16 og en datter på 14 år. Mariann husker godt hvor mye det betød å få komme på Frikirkens sommertreff som liten.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg som kom fra en liten menighet på Toten, syntes det var helt fantastisk å få møte andre barn og unge som også trodde på Jesus. Vennskap som ble knyttet den gangen betyr fortsatt mye for meg, sier hun.

– Lettere å gi enn å få

– Det er ikke gitt at man alltid skal ha god råd, og skulle jeg komme til å ha det trangt økonomisk i framtiden, håper jeg jo at noen skulle ha lyst og mulighet til å hjelpe meg, sier Mariann.

Likevel vet hun at det ikke alltid er like lett å ta imot hjelp.

– Det er nok enklere å gi enn å få hjelp. Kanskje ligger det i den norske folkesjela at vi skal klare oss selv.

Hun tror hun har blitt flinkere til å ta imot hjelp med årene.

– Flinkere, ja, men det kan være utfordrende å spørre om hjelp, og da tenker jeg ikke bare økonomisk. Jeg er veldig glad for at jeg har fått mulighet til å være med og gjøre sommeren lettere for noen, sier Mariann Olstad.

* En god oversikt over det som skjer i Kristen-Norge i sommer finner du på Stevneguiden.no