Her mottar de pris for tyrkisk trosfrihetskamp

Onsdag kveld ble Stefanusprisen utdelt til kristne dr Mine Yildirim og muslimske dr. Aykan Erdemir for deres kamp for trosfrihet i sitt hjemland.

De to tyrkiske akademikerne fikk prisen avStefanusalliansen fordi de «hver på sitt felt har gjort en fremragende innsats for tros- og livssynsfriheten som en grunnleggende menneskerettighet».

KomitéformannOdd Einar Dørum fremhevet prisvinnernes akademiske forskning, vilje til å gjennomføre ting og det utrettelige ønsket om å få til endring.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Dere har arbeidet for å promotere religiøs frihet og frihet for alle minoriteter og innsatsen blir nå hedret av Stefanusalliansen, sa han til prisvinnerne.

Hvor som helst

Dørum fortsatte med å fremheve Stefanusalliansens brede perspektiv i kampen mot religiøs forfølgelse.

– Stefanusalliansen promoterer religiøs frihet hvor som helst. Ikke bare med folk som har den samme kristne identiteten som denne organisasjonen har, men overalt. På grunn av respekten for menneskerettigheter, religiøs frihet og på grunn av respekten for at du må kjempe for denne retten, selv om det kan være ubehagelig tildeler vi dere denne prisen, sa Dørum.

Ser bra ut på utsiden

Mine Yildirim fortalte i sin tale at Tyrkia kan se bra ut når det gjelder trosfrihet på utsiden.

– Vi er en sekulær stat uten en religiøst basert lov, det er mulig å konvertere i Tyrkia og grunnloven beskytter retten til å utøve sin tro. Tyrkia har også undertegnet de viktigste menneskerettighetsavtalene internasjonalt så på utsiden ser det veldig bra ut, sa Yildirim som selv tilhører en minoritet som anglikansk kristen.

– Men når du ser nærmere begynner du å se mange feil, sa hun og fortalte historier om enkeltpersoner hun har møtt i sitt arbeid.

Historiene handlet både om jøder som opplever hærverk mot sine synagoger, muslimske kvinner som ikke får lov å gå med hijab på universitetet og kristne barn som lurer på om de ikke kan kalle seg tyrkiske fordi de ikke er muslimer.

– Vi snakker om dette som et maratonløp. Det er mange endringer som behøves i Tyrkia og det tar tid. Det er mange som venter på at dette maratonløpet skal ta slutt og er usikre på om de vil få se det, sa hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Tyrkia kan være et eksempel

Aykan Erdemir fortalte hvorfor kampen for trosfrihet og menneskerettigheter er så viktig nettopp i Tyrkia.

– Jeg tror at med de nødvendige endringene kan Tyrkia være et viktig fyrtårn i den islamske verden og bevise at du kan ha et land med en muslimsk majoritet som har en ekte separasjon av stat og religion. Et muslimsk majoritetsland hvor både majoriteten og minoritetene fullt ut kan nyte deres religiøse frihet, deres rett til å utrykke seg, rett til demokratiske framtid og rett til å skifte religion, sa han i talen sin.

Hyllet hverandre

Begge prisvinnerne fremhevet også hvor glade de var for å få prisen sammen med den andre.

– Det er en ære å dele denne prisen med Aykan. Han har vært en veldig prinsipiell forsvarer av trosfrihet i Tyrkia for alle. Jeg tror også han har vært en inspirasjon for sitt politiske parti, sa Yildirim.

Erdemir tilhører det største opposisjonspartiet i Tyrkia, Det republikanske folkepartiet, og er en del av den sunnimuslimske majoriteten.

– Det er en stor ære og et privilegium å dele denne prisen med en av mine favorittforsvarere av religiøs frihet i Tyrkia, sa han.

– En sterk symbolsk verdi

Sangeren Ingeborg Dalheim bidro med nydelige folketoner under prisutdelingen før Stefanusalliansens generalsekretær,Hans Aage Gravaas, avsluttet kvelden.

–  Stefanusprisen 2016 har en sterk symbolsk verdi og formidler et sterkt budskap til oss alle. Den setter teori om trosfrihet ut i praksis. To representanter fra samme nasjon med forskjellig bakgrunn forenes i den samme kampen for frihet for alle. Dere er gode representanter for deres land og for det globale samfunn, sa han til prisvinnerne.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Dette er den 7. gangen Stefanusprisen deles ut. Den har vært delt ut annethvert år siden 2005. Stefanusalliansen tildeler prisen til en eller flere personer som har gjort seg særlig bemerket i kampen for trosfrihet spesielt og menneskerettigheter generelt. I tillegg til et diplom mottok hver av prisvinnerne 10 000 euro hver.