Kutt-truet læringstilbud reddet

KrF og Venstre fikk gjennomslag for å videreføre tilskuddet til de to nettskolene som tilbyr undervisning i norsk, samfunnsfag og KRLE på nett.

– Barn som oppholder seg i utlandet vil fortsatt få tilbud om norskundervisning på nett, sierAnders Tyvand, utdanningspolitisk talsmann iKrF til Dagen.

Han er lettet over at tilskuddet ble reddet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det har vært tøffe og krevende forhandlinger, og det var jo lenge uvisst om det ville bli en budsjettenighet. Jeg er glad for at det ble en enighet til slutt, og at tilskuddet til de to nettskolene ble en del av avtalen. Vi vil jo gjerne at nordmenn skal reise utenlands i tjeneste for både misjon, diplomati og næringsliv, og da må vi også legge til rette for det, fortsetter han.

Stort engasjement

Regjeringen foreslo tidligere i år å avvikle ordningen med at norske barn i utlandet får norskopplæring over internett. Dermed stod til sammen 1.600 elever i fare for å miste sine plasser ved Globalskolen og Norskskolen, ifølge NTB.

– Regjeringspartiene ville ikke bruke penger på dette, fordi tilbudet ikke er lovpålagt, sier Tyvand.

Forslaget skapte furore blant nordmenn i utlandet, også blant ansatte iSjømannskirken.

– Jeg fikk mange henvendelser, både fra misjonærer, diplomater og ansatte i Sjømannskirken og næringslivet. Tilbudet fungerer godt, og betyr mye for mange som oppholder seg utenlands i en periode. Selv om de kanskje har et godt skoletilbud lokalt, så er gode norskkunnskaper og kunnskap om det norske samfunnet viktig. Det vil ha stor betydning når barna en gang skal flytte tilbake til hjemlandet og fortsette skolegangen her, sier han.

– Bidrar til forståelse

Rektor Lilli Røv vedGlobalskolen, én av de to nettbaserte utdanningsplattformene som kunne ha blitt nødt til å stenge ved utgangen av dette skoleåret, reagerte på regjeringens argumentasjon bak å kutte den såkalte kompletterende undervisningen.

– Det er svært mange tilskudd over statsbudsjettet som gis ut fra at viktige formål skal oppnås, selv om brukernes behov ikke er lovfestede rettigheter, sa hun til NTB i oktober.

– Opplæring i samfunnsfag ogKRLE bidrar til forståelse for norske tradisjoner og verdier. Dette gir forankring og identitet mens de bor ute og er til hjelp når de kommer tilbake.