FORHANDLINGS-KLAR: Partileder Knut Arild Hareide la i går fram KrFs alternative statsbudsjett for neste år, sammen med Hans Olav Syversen, leder for finanskomiteen på Stortinge.t

Hareide forstår kritikk av økt strømavgift for å betale asylregningen

KrF-leder Knut Arild Hareide har forståelse for at folk ikke vil betale mer i strøm for å hjelpe asylsøkere.

– Jeg forstår den umiddelbare reaksjonen, sier Knut Arild Hareide til Dagen.

Torsdag la han fram Kristelig Folkeparti sitt alternative statsbudsjett for 2016.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Tirsdag avslørte NRK at KrF blant annet vil øke strømavgiften for å møte flyktningstrømmen. Det falt ikke i god jord hos folket.

Onsdag var saken på dagen.no var mest delt på Facebook i Norge. Fredag morgen var saken delt nesten 9000 ganger - og har ført til totalt 4450 kommentarer på Facebook.

«Dette er latterlig. Skal JEG betale dyrere strøm fordi at det kommer flyktninger hit?? Da forslår jeg at vi kaster alle ut igjen», skriver en mann i kommentarfeltet på dagen.no.

«Nei dette nekter jeg å finne meg i. Er alene og er lavtlønnet. Politikerne får heller ofre noe av sin egen lønn. De har så de klarer seg uansett», skriver en kvinne.

Les saken her:

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg av Dagen.

Ser ikke helheten

Torsdag ble det klart at KrF håper å hanke inn 670 millioner kroner på å øke el-avgiften med 1,5 øre per kilowattime. Det vil koste norske gjennomsnittsfamilier rundt 25 kroner i måneden.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Nyslått KrFU-leder, Ida Lindtveit, synes reaksjonene er triste.

– Det er synd, for her må alle bidra. Og jeg tror de fleste er villige til å bidra når de ser hvilken situasjon vi står overfor, sier Lindtveit.

– Folk ser ikke helheten, de må lese hele budsjettet. Vi tar med en hånd og gir med en annen, understreker Hareide.

Mindre tobakk

KrF vil også øke CO2-avgiftene på innenlandske flyreiser, øke utbytteskatt, redusere tobakkvoten i tax free-ordningen, droppe regjeringens økning i BSU-ordningen og kutt i formueskatt.

På den andre siden vil KrF droppe regjeringens skatter på reiseliv og transport, og la folk gi opp til 25.000 kroner i skattefrie gaver, mot dagens grense på 20.000.

– Folk glemmer at de får igjen økningen på el-avgiften i form av skattereduksjoner, og pensjonister får det igjen i økte inntekter. Helhetlig kommer folk bedre ut, sier Hareide.

Dropper egne satsinger

KrF-lederen mener han har et grønnere og mer sosialt budsjett enn regjeringen. På familiefeltet løfter han fram familievern, kvalitet i barnehagen og prisjustert kontantstøtte.

Han nevner derimot ikke engangstøtten ved fødsel og adopsjon som KrF i høst krevde firedoblet til 2G (180.136 kroner). I eget budsjett har de kun funnet rom til å sette den til 1G.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi må dempe noen av våre krav i situasjonen vi er i nå, sier Hareide.

En stor stridssak blir kostnader knyttet til asylstrømmen til Norge og hvor vidt midler skal tas av bistandsbudsjettet. I dag legger regjeringen fram et tilleggsnummer til statsbudsjettet. Regjeringen anslår at 33.000 asylsøkere vil komme neste år, og at det vil koste staten 9,5 milliarder kroner.

Strid om bistand

KrF har allerede satt av åtte milliarder kroner for å møte behovene til asylsøkerne, men partiet er forberedt på krevende budsjettforhandlinger for å skaffe nok penger.

Regjeringen vil blant annet hente inn penger fra bistandsbudsjettet, noe KrF i sitt forslag setter ned foten for.

Spørsmålet er om KrF kan få gjennomslag for økte bistandsmidler, når de mangler 1,5 milliard kroner etter regjeringens overslag på asylsøkerkostnader.

– Jeg tror det blir en av de vanskelige oppgavene å få til en økning på bistanden, men jeg mener det vil være viktig, sier Hareide.

Budsjettprosessen

Torsdag kom KrF med sitt alternative statsbudsjett for 2016.

Fredag kommer regjeringens tilleggsnummer for å møte flyktningkostnader.

Mandag legger Venstre fram sitt alternative statsbudsjett, og da starter budsjettsamtalene mellom de fire partiene. KrF håper de blir ferdig i løpet av tre uker.

Les også
Flyktninger vil koste 70 milliarder
Les også
KrF advarer mot «umulige» asylforslag fra regjeringen
Les også
– Forsikringsselskaper sier opp avtaler etter asylbranner
Les også
KrF nær dobler støtten til ideell rusomsorg
Les også
KrF krever mer penger mot moderne slaveri
Les også
Asylstrømmen koster 9,5 milliarder ekstra
Les også
KrF vil ha dyrere strøm for å betale asylregning