Nesten halvparten av kvinnene som tar abort jobber ikke

Gravide kvinner uten lønnsarbeid har fire ganger større risiko for å ta abort enn kvinner med lønnet arbeid, skriver VG.

I perioden 2007 til 2010 ble 312.733 kvinner gravide i Norge. Av de 246.788 som fødte barn var 15,8 prosent uten lønnet arbeid. Blant de 60.734 som søkte om abort var 46,4 prosent uten lønnet arbeid.

LES:Krever abortrett for kvinner smittet av zikaviruset

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det kommer fram i en studie ledet av professor Anne Eskild, overlege ved Kvinneklinikken ved Ahus. Forskerne har tatt utgangspunkt i tall fra Statistisk sentralbyrå, Medisinsk fødselsregister og Abortregisteret. Det er første gang en slik studie er gjennomført i Norge, skriver VG.

Eskild mener regelen knyttet til utbetaling av foreldrepenger kan være en årsak til at de aller fleste kvinner er i lønnet arbeid når de får barn. Det er bare kvinner i lønnet arbeid som har rett til foreldrepenger.

– De som har mest fra før, får også mest når de får barn. Det er med på å forsterke forskjellen mellom familier og bidrar til at noen barn ikke blir født. Det er det denne studien viser, sier hun.

LES OGSÅ:Ni av ti velger abort når fosteret har Downs

Kvinner som har hatt pensjonsgivende inntekt i minst seks av de ti siste månedene før fødselen, kan få inntil en halv million kroner (6G) i foreldrepenger fordelt på 49 eller 59 uker. De som ikke er i lønnsarbeid får en engangssum som nylig er oppjustert til 46.000 kroner.

– Ordningen bidrar til at kvinner venter til de er i lønnsarbeid og har opparbeidet rett til foreldrepenger før de velger å få barn. Det gjør også at mange unngår å få barn mens de er i sin mest fruktbare alder, sier Eskild.