Nær ni av ti minstepensjonister er kvinner

Gamle kjønnsrollemønstre henger igjen og bidrar til at nesten ni av ti minstepensjonister er kvinner.

Selv om likestillingen har kommet langt, får dagens pensjonister utbetalinger basert på hva de tjente før. Dermed er kjønnsroller fra 1950- og 1960-tallet med på å skape forskjeller også i dag, skriverVG.

Det er for tiden 912.100 alderspensjonister i Norge, og tallet vil ifølge Navs prognoser passere en million i 2021. En endring i satsene i høst gjør at mellom august og september ble 5.000 flere personer definert som minstepensjonister. Totalt er det 156.090 personer i denne gruppen, og 134.935 av dem er kvinner.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Blant dem som tok ut full alderspensjon i for, var mennenes gjennomsnittspensjon 19 prosent høyere enn kvinnenes, viser beregninger fra Nav.

– Forskjeller i arbeidsmarkedet blir gjenspeilet i pensjonssystemet. Derfor er dette et arbeidsmarkedsproblem, så vel som et pensjonsproblem, sier seksjonssjef Ole Christian Lien i Nav.

Han er klar på at forskjellene mellom kvinnelige og mannlige pensjonister vil gå ned over tid, men at prognosene sier at det vil være en forskjell også i fremtiden. Fortsatt er det slik at kvinner i gjennomsnitt tjener mindre enn menn, noe som ofte blir forklart med ulike yrkesvalg og at kvinner oftere jobber deltid. Dermed får de også lavere pensjonsopptjening.