KJEMPER: Aykan Erdemir (til ve
...
KJEMPER: Aykan Erdemir (til venstre) og Mine Yildirim står på sammen for menneskerettigheter og trosfrihet i hjemlandet Tyrkia. Her gratulerer de hverandre med Stefanusprisen som de fikk tildelt i går kveld. Foto: Stein Gudvangen
Stolte og glade over felles trosfrihetspris
Del
I kveld får anglikaneren Mine Yildirim (45) og sunnimuslimen Aykan Erdemir (41) Stefanusprisen. Det jubler de begge over.

Fra hvert sitt religiøse ståsted kjemper de to side om side for trosfrihet og mangfold i et Tyrkia som ser ut til å gå mer og mer i totalitær retning under president Erdogans styre.

Ikke alawitt

Dagen intervjuet Yildirim i går, mens vi kommer tilbake med et lengre intervju med Erdemir om kort tid.

LES: – Trosfrihet er nøkkelen til demokratisering i Tyrkia

Han ble forøvrig feilaktig presentert som alawitt i avisa i går. Selv om han har skrevet en tung akademisk oppgave om denne muslimske trosretningen og engasjerer seg sterkt for økt trosfrihet for ulike minoriteten, tilhører han selv det dominerende sunnimuslimske flertallet.

Dette er med og forsterker troverdigheten i hans sterke og brede engasjement for undertrykte grupper i Tyrkia – noe som er bakgrunnen for at han ble plukket ut som prisvinner sammen med Yildirim.

Akademikere

Begge vinnerne av Stefanusalliansens pris er framstående akademikere. Erdemir er antropolog, sosiolog og tidligere parlamentariker. Nå har han en viktig stilling i tenketanken Foundation for Defense of Democracies i Washington i USA hvor han har bodd siden januar, men han er stadig på farten rundt om i verden for å tale demokratiske verdiers sak.

LES OGSÅ: – Kristne i Pakistan vet de lever på kanten

Yildirim er forsker og menneskerettsaktivist. Hennes ekspertise er internasjonal beskyttelse av religions- og trosfrihet. Hun grunnla i 2011 prosjektet Freedom of Belief Initiative i Tyrkia som arbeider for økt respekt og beskyttelse av tros- og livssynsfrihet i landet.

Ved et veiskille

Etter møter blant annet med Utenriksdepartementet og en gruppe stortingsrepresentanter tirsdag, var det klart for prisutdeling i Gamle Logen i Oslo i går kveld.

– Jeg var en av de første som reiste alewitt-spørsmålet i Tyrkia, bortsett fra alewittene selv. De må som regel forsvare seg alene mot det store sunni-flertallet, sier Erdemir – sunnimuslimen som fra sin majoritetsposisjon vil samle og favne vidt i stedet for å undertrykke.

LES MER: Slått for sin tro

I gårskveldens tale framholdt han blant annet at Tyrkia står overfor valget mellom økende undertrykkelse av minoriteter eller en samfunnsmodell som preges av et inkluderende mangfold på tvers av etnisk, religiøs og politisk tilhørighet.

– Vi står ved et historisk veiskille hvor det Tyrkia velger, vil ha store virkninger, ikke bare for Tyrkias egen del, men også i Midtøsten og Europa, sier Erdemir.