Stolte og glade over felles trosfrihetspris

I kveld får anglikaneren Mine Yildirim (45) og sunnimuslimen Aykan Erdemir (41) Stefanusprisen. Det jubler de begge over.

Fra hvert sitt religiøse ståsted kjemper de to side om side for trosfrihet og mangfold i et Tyrkia som ser ut til å gå mer og mer i totalitær retning under presidentErdogans styre.

Ikke alawitt

Dagen intervjuetYildirim i går, mens vi kommer tilbake med et lengre intervju med Erdemir om kort tid.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han ble forøvrig feilaktig presentert som alawitt i avisa i går. Selv om han har skrevet en tung akademisk oppgave om denne muslimske trosretningen og engasjerer seg sterkt for økt trosfrihet for ulike minoriteten, tilhører han selv det dominerende sunnimuslimske flertallet.

Dette er med og forsterker troverdigheten i hans sterke og brede engasjement for undertrykte grupper i Tyrkia – noe som er bakgrunnen for at han ble plukket ut som prisvinner sammen med Yildirim.

Akademikere

Begge vinnerne avStefanusalliansens pris er framstående akademikere. Erdemir er antropolog, sosiolog og tidligere parlamentariker. Nå har han en viktig stilling i tenketankenFoundation for Defense of Democracies i Washington i USA hvor han har bodd siden januar, men han er stadig på farten rundt om i verden for å tale demokratiske verdiers sak.

Yildirim er forsker og menneskerettsaktivist. Hennes ekspertise er internasjonal beskyttelse av religions- og trosfrihet. Hun grunnla i 2011 prosjektetFreedom of Belief Initiativei Tyrkia som arbeider for økt respekt og beskyttelse av tros- og livssynsfrihet i landet.

Ved et veiskille

Etter møter blant annet med Utenriksdepartementet og en gruppe stortingsrepresentanter tirsdag, var det klart for prisutdeling i Gamle Logen i Oslo i går kveld.

– Jeg var en av de første som reiste alewitt-spørsmålet i Tyrkia, bortsett fra alewittene selv. De må som regel forsvare seg alene mot det store sunni-flertallet, sier Erdemir – sunnimuslimen som fra sin majoritetsposisjon vil samle og favne vidt i stedet for å undertrykke.

I gårskveldens tale framholdt han blant annet at Tyrkia står overfor valget mellom økende undertrykkelse av minoriteter eller en samfunnsmodell som preges av et inkluderende mangfold på tvers av etnisk, religiøs og politisk tilhørighet.

– Vi står ved et historisk veiskille hvor det Tyrkia velger, vil ha store virkninger, ikke bare for Tyrkias egen del, men også i Midtøsten og Europa, sier Erdemir.