SNAKKER OM TRO: Knut Arild Hareide (KrF) og Jonas Gahr Støre (Ap) gleder seg til å fortelle om tro. Foto: Silje Rognsvåg

Støre og Hareide sammen på scenen i Sarons Dal

Jonas Gahr Støre (Ap) 
gleder seg til å spise vafler og dele troen 
med Sarons Dal-folket for første gang.

– Du er på hjemmebane der, sierJonas Gahr Støre til KrF-lederKnut Arild Hareide.

De møtes på Hareides kontor på Stortinget en dag i mai. Midt i juli står de i sammen på scenen undersommerstevnet i Sarons Dal for å dele sin tro med kristenfolket.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Mens Hareide er en erfaren deltaker og gjest på sommerstevnet, kommerArbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre for første gang.

– Jeg har aldri vært der før, men vet det er en stor begivenhet for mange mennesker, sier han.

Hareide har vært på sommerstevnet som gutt med foreldrene, og har siden vært der flere ganger.De tre siste somrene har han også tatt med sin egen lille familie, som i år bleutvidet med en sønn.

Les også:Familien Hareide har fått en sønn

– Jeg har både tatt vannskliene og vært gjest på scenen. Begge deler har vært hyggelig. Men jeg mistaCarola-konserten i 2013 fordi datteren min ikke ville sove, ler Hareide.

Stevneguiden.no - se hva som skjer i Kristen-Norge i vår, sommer, høst...

Vaffel og kaffe

Støre gleder seg til å spise vafler og drikke kaffe med engasjerte folk iKvinesdal i Vest-Agder. Og er spent på å dele hva troen betyr for han i hverdagen.

– Noe av det fineste medpolitikken er at du kommer i møte med mennesker i viktige øyeblikk som betyr noe for dem, der de er åpne. Da er det en trygg ramme for å snakke om den type personlige tema, sier Støre.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

De to trosfellene stilte til en liknende samtale iBetlehem misjonskirke i Oslo i vinter, noe de begge satt pris på.

– Sist opplevde jeg at vi traff en del felles verdier. Vi har forskjellige innganger fordi vi er ulike personer med ulike erfaringer, sier Ap-lederen.

Hareide hardelt troen sin fra Sarons Dals plattform før.

– Det er flott at vi som politikere kan vise at troen er viktigere enn det vi holder på med her på Stortinget.

Les også:– Velkommen til evangelist Knut Arild

Voksen tro

Han satte stor pris påJonas Gahr Støres samtale om tro med Per Arne Dahl i Nidarosdomen, etter en pilegrimsvandring med kronprinsparet i 2010.

Da fortalte Støre om oppveksten uten en barnetro fordi hjemmet ikke var preget av en sterk kristentro. I voksen alder utviklet troen seg gjennom erfaring, og Støre kom til at han «tren­ger en tro for at livet skal gå opp».

– Jeg opp­le­ver et behov for å for­kla­re sammenhenger i ver­den og livet. Vel­dig mye kan jeg for­kla­re, men jeg er­kjen­ner at jeg ikke kan for­kla­re alt. For meg er det en nød­ven­dig­het å ha en tro som et ele­ment i livet, sa Støre i samtalen medPer Arne Dahl.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hareide mener at Støre gjennom samtalen ga troen til det norske folk.

– Du har jo vært med på mange ting, men den samtalen har du fått veldig mange tilbakemeldinger på fordi det treffer noen strenger, uten politisk agenda, sier Hareide, mens Støre nikker.

Unngår politikk

I den politiske hverdagen holderKrF-lederKnut Arild Hareide seg mest til kvinnene som lederHøyre,Fremskrittspartiet ogVenstre.

Ap-lederJonas Gahr Støre flørter stadig og lokker med utspill om alt fra kontantstøtte til asylforlik.

Men det politiske spillet skal ikke være tema når de to partilederne står sammen på scenen under sommerstevnet iSarons Dal torsdag 16. juli.

Helst ville arrangøren hatt med statsministerErna Solberg (H) også, som ikke kunne stille opp i juli. Hun vil likevel være med i et videoopptak.

StyrelederSten Sørensen iTroens Bevis understreker at samtalen ikke skal handle ompolitikk.

– Vi ønsker å være samfunnsbevisste, og bygge bro mellomkirke,samfunnsliv og det politiske livet. Derfor er det viktig at disse personene kommer, som har noe å si omtro, sier Sørensen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Roser Edvardsen

I 2013 ble det storm rundt evangelistRune Edvardsen da han uttrykte sin støtte tilArbeiderpartiet.

Les også:Rune Edvardsen ber om tilgivelse for Ap-utspill

Støre setter pris på Edvardsens støtte.

– Jeg har veldig stor respekt for han og hans families arbeid. Han kan være like engasjert for et forhold i et norsk lokalt samfunn som for et forhold i samfunnet i Burundi. At han politisk ser mot Ap synes jeg er fint.

Støre snakker om «spennet mellom nestekjærlighet og solidaritet».

– Jeg møter folk som har et distansert forhold til kristendommen i min bevegelse, men som finner sammen medkristne mennesker i engasjementet mot fattigdom. Men de kommer til det fra litt ulike innganger.Rune Edvardsen er midt i, og er bærer av begge, sier han.

Også Hareide roserTroens Bevis´ arbeid frivillig og internasjonalt.

– Nå diskuterer vi flyktningspørsmål, men evnen til å se utover oss selv, kan vi absolutt si at vi blir møtt med i Kvinesdal og det arbeidet de har, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Travle familiefedre

– Har det noen signaleffekt at KrF og Ap stiller opp sammen på et stevne med en sjef som har ­uttrykt Ap-støtte?

– Ja, det har det sikkert, men la meg begynne i annen ende. Jeg tror de som kommer vil oppleve at to travle familiefedre bruker ferien sin til dette fordi det er viktig. De som leser politikk ut av ting, får nå lese sitt, men jeg tror ikke det er derfor Knut Arild og jeg har svart ja, sier Støre.

Hareide understreker at han ikke visste hvem andre som ville stille opp da han takket ja til invitasjonen.

– Man skal ikke overvurdere det politiske. Dette er ikke valgkamp, men handler om å komme til Troens Bevis i Sarons Dal, og det er flott.

Det er to år siden han møtte en rekke andre partiet til politisk debatt samme sted.

– Det jeg ikke likte i 2013 vartilbakemeldingen Edvardsen fikk på at han valgte å støtte Ap. Du kan si at han ikke burde gjort det, men å bruke det til å stille spørsmål ved hans tro er ikke noe jeg setter pris på, for å si det forsiktig. Derfor er det flott å komme denne sommeren og få lov til å snakke om tro.

Høydepunktet

Hareide gir et spark til dem som mener at alle kristne må stemme på kristne partier.

– Det er viktig for meg å være tydelig på at tro ikke handler om politisk parti. Den er noe større enn det, som vi må kunne møtes og samtale om.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han tror trossamtalen i sommer kan skape nærhet til dem som politikere.

– Vi går inn og snakker om det folk reelt sett er opptatt av. Det blir et av sommerens høydepunkt for meg, sier Hareide.

Stevneguiden.no - se hva som skjer i Kristen-Norge i vår, sommer, høst...