Vietnamesiske «Phuong» (21) ble solgt for å gifte seg med en mann i Kina. Siden 2012 har hun bodd på et senter for ofre for menneskehandel i byen Lao Cai nord i Vietnam. Der har hun fått hjelp til å bearbeide traumene og fullføre sykepleierutdanningen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

KrF vil styrke kampen mot vår tids slaveri

Norge må styrke innsatsen mot menneskehandel, krever KrF. I Vietnam blir tusener av jenter solgt til sexslaveri eller tvangsarbeid i Kina. Noen selges også til Europa og trolig Norge.

Vietnamesiske «Phuong» (21) ble solgt for å gifte seg med en mann i Kina. Phuong, som ikke er hennes egentlige navn, ble bortført i det nordvestlige Vietnam og fraktet til Kina. Der ble hun solgt flere ganger, til slutt til en mann som ville ha henne som sin kone.

– Jeg bodde i huset til mannen som kjøpte meg, i tre dager. Da sa jeg at jeg skulle på do, så rømte jeg inn i skogen. Jeg sov to netter i skogen og var der i tre dager til sammen, sier Phuong til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

En det ukelange marerittet kom hun seg tilbake til Vietnam.

– Etter å ha sovet i to netter i skogen, gikk jeg hjemover. Men det var så langt. Jeg fant noen jeg kunne sove hos. Jeg sov i det huset én natt, så kjørte de meg til politiet. Jeg var veldig redd. Jeg tenkte på at jeg kanskje ikke kunne finne veien hjem, eller at jeg kunne dø eller sulte i hjel, sier hun.

Siden 2012 har Phuong bodd på et senter for ofre for menneskehandel i byen Lao Cai nord i Vietnam. Der har hun fått hjelp til å bearbeide traumene og fullføre sykepleierutdanningen.

Ni KrF-forslag

FN anslår at 25-27 millioner mennesker i dag lever som slaver.

Ifølge den norske Koordineringsenheten for ofre for menneskehandel ble 349 personer identifisert som ofre i 2012, mens tallet var 300 året etter. I 2012 fikk norsk politi melding om to mulige ofre fra Vietnam.

KrF fremmer nå ni forslag i Stortinget for å styrke etterforskningen av menneskehandel og bedre situasjonen for ofrene.

– KrF har fremmet forslag om at politiet må kunne avlytte bakmenn ved mistanke om menneskehandel, sier partiets justispolitiske talsmann Kjell Ingolf Ropstad til NTB.

Partiet vil også gi politiet økte ressurser til etterforskning og foreslår å gi oppholdstillatelse til mennesker myndighetene mener trolig er blitt utsatt for menneskehandel. KrF vil gi ofrene et godt og likeverdig tilbud i hele landet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Forsyner Europa

Senteret i Lao Cai i Vietnam, som NTB nylig besøkte sammen med statsminister Erna Solberg (H), drives i samarbeid mellom lokale myndigheter og den ikke-statlige organisasjonen Pacific Links Foundation, med støtte fra FNs barnefond.

– Det er traumatisk når du som 15-16-åring rett og slett blir kidnappet og solgt mellom flere kinesiske familier. Den ene jenta skulle gifte seg med sønnen i familien, sier Solberg.

Pacific Links har dokumentert at Vietnam er ett av de mest sentrale opprinnelseslandene for menneskehandel. Ingen land forsyner Storbritannia med flere mindreårige til sexindustri og tvangsarbeid enn Vietnam. På sikt kan også flere havne i Norge.

– Det vi hører fra våre britiske samarbeidspartnere er at når Storbritannia styrker grensekontrollen, ser enkelte smuglere ut til å gjøre skandinaviske stater til ankomstland. De krysser Østersjøen i stedet for å forflytte seg over kontinentet via Praha, sier Mimi Vu, som er Pacific Links' direktør for påvirkning og strategiske partnerskap.

Hun sier store, kriminelle organisasjoner kontrollerer menneskehandel mellom øst og vest gjennom Russland og tidligere sovjetstater.

Les også
– Vi visste ikke at det fantes slaver i NorgeMenneskehandel
Les også
Kristendom og slaveriet
Les også
Når Sandberg leser Bibelen
Les også
KrFU krever menneskehandel inn i pensumbøkeneMenneskehandel