FORNØYDE ELEVER: Folkehøgskolene har de mest fornøyde elever, viser en undersøkelse. Her er unge i sving på Sunnfjord folkehøgskole.

Rekordmange velger folkehøgskole

Aldri tidligere har det vært så mange som vil gå på en folkehøgskole som i høst. Nærmere 7.000 elever har takket ja til skoleplass.

Dorte Birch

Tall som Dagen har innhentet viser at det ved skolestart i høst er omkring 3.550 elever i de frilynte, og i overkant av 3.400 elever i de kristne folkehøgskolene. Dette er en økning på mellom åtte og ni prosent sammenlignet med i fjor.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Høyeste elevtall

– Vi har i høst det høyeste elevtall noen gang for de kristne folkehøgskolene. Forrige topp var i 2011 med 3.269 elever, forteller Marit Asheim til Dagen. Hun er informasjonsrådgiver ved Informasjonskontor for kristen folkehøgskole, og tallene er per 1. august.

Det er i år over 260 elever flere enn på samme tid i fjor.

– Elevtallet har steget solid de siste ti årene. Det flatet ut etter toppen i 2011, men nå stiger det relativt mye igjen, forteller Asheim.

Hun opplyser at det i høst starter en ny skole. Det er Kristiansand folkehøgskole som ligger på Dvergsnestangen. Per i dag har den i underkant av 50 elever.

Fullt på Solborg

Solborg folkehøgskole i Stavanger er full med 155 elever. Det er bare noen få elever som ikke skal bo på internat.

– Vi er glad for fulle hus, og hadde også i år over 400 søkere, forteller undervisningsinspektør Lill Helene Tagholdt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Den nystartede linjen «Helse og trening» slo godt an og var fort fullbooket. I tillegg er det mange som velger «Foto og reise». Det er få ledige plasser på noen kreative linjer.

– Skolen vår får gode skussmål, og noen sier at året på Solborg var det beste året i deres liv. Elevene slipper å streve med karakterer og en kamp for å være best, men får i stedet mulighet til å utvikle seg på egne premisser, sier Tagholdt.

GODE SKUSSMÅL: – Skolen vår får gode skussmål, sier undervisningsinspektør Lill Helene Tagholdt på Solborg folkehøgskole.

Årsak til popularitet

– Hva er årsaken til at det er så mange som vil på folkehøgskole?

– Vi tror at mye av grunnen til folkehøgskolenes popularitet er at tidligere elever forteller om sine opplevelser, svarer Birch.

Hun viser til en undersøkelse fra EPSI, en ledende leverandør av uavhengige analyser innen kundetilfredshet og medarbeidertilfredshet til bedrifter i Norge. Den forteller at folkehøgskolene har de mest fornøyde elevene sammenlignet med andre skoleslag.

– Vi tror derfor at det er tidligere elevers begeistring som smitter, sier Birch.

Den daglige lederen på Informasjonskontoret for folkehøgskolen legger til at en annen årsak er at mange ungdommer er utsatt for et veldig karakterpress.

– På folkehøgskolene jobber vi med motivasjon på en positiv måte, ikke ved å skremme med dårlige karakterer, for her er ikke karakterer eller eksamen, påpeker hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Folkehøgskoler

Det finnes totalt 79 folkehøgskoler i Norge

46 frilynte har i høst omkring 3.550 elever. I tillegg er det to som har kortere kurs for pensjonister

31 kristne folkehøgskoler har i overkant av 3.400 elever. Kristiansand folkehøgskole er ny i høst

Les også
Skifter telefon for å være sosial
Les også
Halvparten går på kristne folkehøgskolerIKF
Les også
Skjerper sin kristne profilFolkehøgskole
Les også
Må stå skolerett for Likestillingsombudet
Les også
Folkehøgskoleelever mest tilfreds