SKOLESTART: Rektor Bjørn Valde ved Innherred kristne skole kan ønske 4-6 elever velkommen til Framverran skole i Mosvik til høsten. Hit trasket Norges mest kjente skiløper på skolevei for en del år siden.

Kristen friskole i Northugs skolegård

Der skispurtkongen Petter Northug tok sine første steg i skolesystemet, starter en liten kristen grunnskole opp til høsten.

Det er små dimensjoner over Innherred kristne skole som går i gang i lokalene til Framverran skole, trolig med bare 4-6 elever.

Bygdeskolen ble nedlagt i 2010. Lokalene er nå privateid og deler av dem leies ut til Innherred kristne skole som akkurat har fått Utdanningsdirektoratets godkjenning – for inntil 20 elever.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hjemmeundervisning

Skolen har forbindelse til et hjemmeundervisningsmiljø i Mosvik som i 2013 ble slått sammen med nabokommunen Inderøy.

Noen få familier kom i konflikt med Mosvik kommune og dannet i 1999 Heimly kristne grunnskole. Den ble nedlagt i 2008. Da var det ikke lenger barn i skolepliktig alder i familiene som sto bak.

En dels heftig strid preget Northugs hjembygd på grunn av dette. To familier valgte først hjemmeundervisning framfor offentlig skole fordi de var uenige i deler av undervisningen.

– Vi la vekt på foreldreansvaret for barnas undervisning, sier Heidi Hovd som underviste sine egne tre barn på hjemgården sent på 90-tallet før Heimly ble startet i et annet hus på tunet.

Nå starter den nye skolen med Hovd på laget. Den har samme navn som Heimly hadde opprinnelig. En tidligere Heimly-elev, Kristian Gangaas (24), er initiativtager. Han er snart ferdig utdannet lærer samt styreleder.

– Skolen er ingen protest. Vi vil ha den kristendomsundervisningen skolen hadde før, som hjelp til hjemmene i dåpsopplæringen. Den vil være luthersk, og vi vil bruke bibelhistorien og katekismen. Dette blir vår skoles særpreg, sier rektor Bjørn Valde.

Kristendom viktig

Kristendom blir eget fag ved skolen. Andre religioner bakes inn i samfunnsfagtimene.

«Formålet (...) er at skolevirksomheten skal – i forståelse og samarbeid med hjemmet: Gi barna en kristen undervisning og oppdragelse som Guds Ord forutsetter. (...) Legge til rette for at elevene i møte med Guds Ord og et kristent miljø kan vinnes for Kristus, få næring og vekstvilkår for troen og håp om evig liv. Gi solid kristendomsopplæring og gode allmennkunnskaper, søke å utvikle den enkelte elevs evner og anlegg», står det skolens grunnlagsdokument.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Vekt på skapelsen

Skolen vil vektlegge skapelsesberetningen og presentere utviklingslæren som en teori.

– Ellers er læreplanen den samme som for den offentlige skolen, sier rektor Valde som melder at det ikke vil bli undervist i dans, men elevene får «orientering om dans», som Valde uttrykker det. I stedet blir det lagt ekstra vekt på friluftsliv.

Elevtall

Rektor Valde har registrert fire elever så langt.

– For å komme i gang, synes vi det er greit, sier han.

I skolens navn ligger det en innebygget ambisjon om å få elever fra hele Innherred. Foreløpig er det kontakt med noen få familier som antas å være interessert. De første elevene kommer fra lokale familier, blant dem en familie som flytter til området for at barna skal gå nettopp på denne skolen.

Dugnad

Skolen er godkjent under paragraf 2.12 i opplæringsloven og får ikke statsstøtte før den har 15 elever. Foreldrene må derfor betale for driften, og rektor Valde og lærer Hovd får ingen lønn.

– Uten statsstøtte må vi drive så rimelig vi kan og på dugnad,sier Valde.

– Vi starter med de elevene vi har. Så får vi se. Det står noen småsøsken i kø. Vi ser ikke på dette som en konkurranse til den offentlige skolen, men ønsker å gi et tilbud til enkelte foreldre som har ønsket dette, sier Hovd.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Innherred kristne skole

Innherred kristne skole er en av ti nye kristne friskoler som er godkjent av Utdanningsdirektoratet for oppstart til høsten.

Skolen er godkjent for inntil 20 elever, uten statsstøtte, og skal leie Framverran skole der skiløperen Petter Northug startet i 1. klasse.

Skolen har ambisjoner om å få elever fra hele Innherred, det vil si kommunene Levanger, Verdal, Inderøy, Verran, Namdalseid, Steinkjer og Snåsa.

Les også
– Må danse alfabetet eller høre på bibelversFriskolelov
Les også
– Får ikke avslag fordi de er religiøse
Les også
Blir verre å starte friskole
Les også
Freder 40 mindre friskolerFriskoleloven
Les også
Kommunene og friskoler
Les også
Kristne skoler med 1.425 nye elevplasserGodkjente kristne skoler