Regjeringskrise på Island etter skandale

Partiet Lys Framtid trekker seg fra regjeringen på Island. Det skjer etter at Selvstendighetspartiet forsøkte å mørklegge en historie rundt en seksualforbryter.

Dermed er en av mulighetene for den svekkede regjeringen å kalle inn til nyvalg. Før Lys Framtid trakk seg, hadde regjeringen så vidt flertall med 32 av parlamentets 63 mandater.

Selvstendighetspartiet, statsminister Bjarni Benediktssons parti, Lys Framtid og Reformpartiet har sammen dannet Islands styrende koalisjonsregjering. Skandalen handler om statsministeren og hans far, Benedikt Sveinsson.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Sistnevnte har skrevet et brev til justisdepartementet der han anbefaler renvasking av en mann som i 2004 ble dømt til fem og et halvt års fengsel for å nesten daglig ha forgrepet seg på sin stedatter, fra hun var fem til hun hadde fylt 17 år.

Hemmeligholdt anbefalingsbrev

Innledningsvis ville ikke justisdepartementet, som er ledet av justisminister Sigríður À. Andersen fra Selvstendighetspartiet, avsløre hvem som hadde skrevet anbefalingsbrevet til seksualforbryteren.

Men etter en beslutning fra en parlamentskomité ble departementet tvunget til å avsløre at det var Benedikt Sveinsson som hadde skrevet det. Vondt ble verre da justisministeren senere sa i et tv-intervju at hun informerte statsministeren, og ingen andre, om at det var hans far som hadde skrevet brevet.

Enstemmig

Under et partimøte torsdag besluttet Lys Framtid enstemmig å trekke seg fra regjeringen, ifølge en kilde i partiet.

–Det her er ikke i vår ånd, og alle var enige om denne beslutningen. Det kom som en fullstendig overraskelse. Korrupsjonen og uærligheten er helt utrolig, sier kilden tidlig fredag.

Den sittende regjeringen ble valgt inn for åtte måneder siden. Den tidligere statsministeren Sigmundur Davíd Gunnlaugsson gikk av etter Panama Papers-avsløringene.