Islands president godtar statsministerens ønske om nyvalg

Islands president Gudni Johannesson har akseptert statsminister Bjarni Benediktssons begjæring om å skrive ut nyvalg.

Presidenten etterkom lørdag statsministerens ønske om nyvalg. Dato for nyvalget er ikke fastsatt, men Benediktsson har signalisert at han ser for seg valg i november, trolig den 4.

Statsministeren kunngjorde fredag at koalisjonsregjeringen hans ikke lenger var levedyktig etter at det ene regjeringspartiet, Lys Framtid, trekker seg.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Mistet støtte i skandale

Lys Framtid besluttet å gå ut av regjeringen etter avsløringer om at statsministerens parti, Selvstendighetspartiet, forsøkte å dekke over en avsløring om en dømt seksualforbryter.

Bakgrunnen for skandalen er et brev statsministerens far, Benedikt Sveinsson, skrev til justisdepartementet der han anbefaler renvasking av en mann som i 2004 ble dømt til fem og et halvt års fengsel for seksuelle overgrep på sin egen stedatter.

På Island kan personer som er dømt for alvorlige forbrytelser, søke om å få «sin heder gjenopprettet», det vil si å bli strøket fra strafferegisteret. Men for at dette kan skje, må en annen person skrive et anbefalingsbrev.

Dekket over for Benediktsson

Innledningsvis ville ikke justisdepartementet, som er ledet av justisminister Sigríður À. Andersen fra Selvstendighetspartiet, avsløre hvem som hadde skrevet anbefalingsbrevet til seksualforbryteren.

Men etter en beslutning fra en parlamentskomité ble departementet tvunget til å avsløre at det var statsministerens far som hadde skrevet det.

Vondt ble verre da justisministeren senere sa i et tv-intervju at hun informerte statsministeren, og ingen andre, om at det var hans far som hadde skrevet brevet.

– Helt utrolig

Etter avsløringen besluttet Lys Framtid enstemmig å trekke seg fra regjeringen.

–Det her er ikke i vår ånd, og alle var enige om denne beslutningen. Det kom som en fullstendig overraskelse. Korrupsjonen og uærligheten er helt utrolig, sier en partikilde.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Før Lys Framtid trakk seg hadde regjeringen, som også besto av Benediktssons Selvstendighetsparti og Reformpartiet, så vidt flertall med 32 av Alltingets 63 mandater. Men siden Lys Framtid nå har trukket seg, har ikke regjeringen lenger flertall i nasjonalforsamlingen.