Hvordan skal denne salmen synges?

NRK-gudstjeneste fra Salem i Bergen skaper bølger. Trond Kverno er i harnisk over framføringen av en salme han har komponert. – Dette bør han finne seg i, mener Eyvind Skeie.

Det er framføringen av salmen «I dine hender Fader blid» som har fått komponisten Trond Hans Farner Kverno til å tenne på alle pluggene.

ForsamlingenSalem i Bergen er tilknyttetNorsk Luthersk Misjonssamband, og lovsangsteamet i Salem hadde modernisert salmen med bruk av slagverk, noe som ga salmen et annet uttrykk enn man til vanlig hører.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I den lukkede Facebookgruppen «For kirke, teologi og liturgi» kaller Kverno framføringen av salmen for «spetakkel».

* Radio:Trykk her for å høre hele gudstjenesten fra Salem i Bergen søndag 28. februar - spol frem til 40 min. og 30 sekunder for å høre salmen«I dine hender Fader blid».

«Herping»

– For meg er det som når svenskene herper med «Ja vi elsker». En komposisjon er en komposisjon, og ikke et sjokoladepapir til å koke videre på, skriver Kverno på nettsiden der ordbruken til tider er svært sterk. Det mangler ikke på engasjement verken fra støttespillere til Kverno og kritikere til den kjente salmekomponisten.

Versjonen av salmen som ble framført søndag, var endret noe harmonisk, melodien ble fulgt av et beskjedent akkompagnement med et tydelig hovedslag i hver takt på trommer, og hadde fått mellomspill og etterspill sunget av kvinnelige forsangere på o-lyd.

Kverno synes musikerne radbrekket salmen, og kaller det «elendig utført musikk.» Det går også klart fram av meldingene på Facebook at komponisten er lite glad i bruk av trommer. Han skriver at han har henvendt seg til Misjonssambandet og bedt dem ordne opp i saken.

Omskriving

– Det jeg reagerer på er den stilforvirringen som skjer. De salmene jeg har skrevet, er knyttet opp til de satsene jeg har skrevet. Da reagerer jeg på at noen utenfor denne sammenhengene omskriver min versjon sånn uten videre. Jeg synes ikke settingen samsvarer med melodien, sier Kverno til Dagen.

Han opplyser at det mangler én tone i starten av hvert vers i den versjonen som brukes i NRK-gudstjenesten.

– Det betyr at de har forandret på melodien også. Jeg viser til åndsverksloven som sier at jeg har rett til å godkjenne forandringer. Dette ville jeg ikke ha godkjent, legger Kverno til.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Innen visse rammer

Professor i kirkemusikk vedGriegakademiet i Bergen, Stig Wernø Holter, sier til Dagen at det ikke er uvanlig at sanger og salmer får nye uttrykk.

– Men det må skje innenfor visse rammer. Det er soleklart at opphavsmannen skal respekteres og rådspørres når det skjer endringer. En komposisjon er beskyttet av den norske åndsverksloven, og kan ikke endres og forringes i 70 år etter opphavsmannens død, sier Holter.

Gudstjenester unntatt

– Gjelder dette også bruk av sanger og salmer i en gudstjeneste?

– Nei, gudstjenester er unntatt åndsverksloven. Ved vesentlige endringer skal likevel opphavsmannen gi tillatelse til det. I tillegg skal alltid navn på komponist og tekstforfatter følge fremførelsen. Respekt for åndsverkslovens bestemmelser synes jeg menighetene skal vise, sier Holter.

Handlet i god tro

Lovsangsleder Dina Marie Åsen i Salem Bergen opplyser at de brukte en versjon av salmen som de hadde «kopiert» fra CD-en «11 salmer» som menigheten Kraftverket i Oslo har gitt ut. Ungdomspastor i Salem, Christian Lilleheim, sier de gjorde dette i god tro.

– Vi regnet med at bruken av salmen på CD-en var klarert med komponisten på forhånd. Vi ser i ettertid at vi burde undersøkt dette bedre, men vi håper han kan glede seg over at hans salme og melodi blir brukt, sier Lilleheim til Dagen.

Nytt liv

Også pastor Kjetil Gilberg i Kraftverket sier de handlet i god tro når de laget sin egen versjon av salmen på CD-en «11- salmer».

– Det kommer mange unge musikere til oss som spiller i band. Men i vår sammenheng ønsker de å spille salmer. Da skjer det at disse unge menneskene lager sine egne versjoner og arrangementer for at salmene skal få nytt liv og nå ut til en yngre lyttergruppe. Dette er noe vi gjør hver søndag, og vi gjør det med stor stolthet, sier Gilberg til Dagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han føyer til at de aldri forandrer på tekster eller melodier, men lager nye arrangementer. Gilberg sier at dersom de på noen måte har brutt med åndsverksloven, legger de seg helt flat for å rydde opp i saken.

Må aksepteres

SalmedikterEyvind Skeie mener Trond Kverno bør finne seg i slike endriger som her er gjort i den kjære salmen.

– Når man lager noe som får så bredt nedlag i folket, må man akseptere at veldig mange gjør det til sitt eget og uttrykker det på sin måte. Det er jo en glede at noen griper til Kvernos melodi og denne gamle teksten når de ved slutten av en gudstjeneste uttrykker sin bønn og hengivelse på denne måten, sier Skeie til Dagen.

Han sier han kan forstå at Kverno opplever at det er stor avstand mellom sitt verk og denne framføringen. Men han gleder seg over den kristne hengivelsen i framføringen, og ville ikke gjort noen stor sak ut av forskjellen.

* Radio:Trykk her for å høre hele gudstjenesten fra Salem i Bergen søndag 28. februar.