TAKKET: Et kor fra Kongshaug M
...
TAKKET: Et kor fra Kongshaug Musikkgymnas i Os i Hordaland hyllet de politikerne på Stortinget som sikret skolens videre virksomhet gjennom revidert nasjonalbudsjett. Foto: Stein Gudvangen
Sang takksigelser til Tinget
Del
Det klang lovsanger over Løvebakken fredag da elevene ved Kongshaug Musikkgymnas viste enhver lydhør folkevalgt 
og alle forbipasserende hva de 
er gode for.

Skjønt forbipasserende. Det var usedvanlig mange som stoppet og lyttet foran Stortinget fredag. De fikk stort sett høre godt oppjazzet gospel ment til lovprisning av den allmektige Gud – men servert på en solid bunn av takksigelser til de politikerne inne i nasjonalforsamlingen som fortjener heder og ære.

Da er det særlig én sak som har vært av avgjørende betydning for Kongshaug Musikkgymnas og andre internatskoler de siste månedene: Den såkalte internatsaken fant sin lykkelige løsning i forbindelse med forhandlingene om revidert nasjonalbudsjett som nylig er avsluttet.

Enigheten mellom støttepartiene Venstre og KrF og regjeringspartiene Frp og Høyre førte til at ordningen for kompensasjon for moms ved disse skolene blir opprettholdt, enda det motsatte var varslet fra skatteetat og finansministerium. Dermed spares skolene for utgifter i millionklassen.

LES: Regjerings-retrett i internatsaken

For flere skoler – flertallet av det kristne slaget – var dette et være eller ikke være. Dermed kunne elevene fra Kongshaug synge ut sin takk med ekte glede og entusiasme. Noen av dem blir fortsatt internatelever neste år, mens nye kull av internatelever kan rykke inn på ledige plasser til høsten.

Roser Syversen

Kongshaug-rektor Oddvar Rotvik har gjennom flere år erfart den ene vansken etter den andre for skolen. Rammevilkårene har stadig vært under press, men gang på gang er det kommet en løsning. Det er ulike politiske konstellasjoner i Stortinget som har ført til skolen har klart seg siden starten for 20 år siden, men denne gangen er det særlig Kristelige Folkeparti som har stått opp for internatskolene.

– Det er vekslende politiske flertall som har bidratt, men KrF har alltid vært med. I momssaken må jeg likevel si at hadde det ikke vært for Hans Olav Syversen (leder av finanskomiteen, red. anm.), er det ikke sikkert det hadde landet som det har gjort, sier Rotvik.

Han var selv til stede utenfor Stortinget hvor en gruppe elever var med inn og bidro musikalsk på sommeravslutningen for KrFs stortingsgruppe . Elevene er ellers i hovedstaden for å synge og spille i Oslo Konserthus hvor Norsk Luthersk Misjonssamband , skolens eier, markerer sitt 125-årsjubileum lørdag.