Kø av jøder ville minnes drept 13-åring på Tempelplassen

Tempelaktivister benytter drapet på Hallel (13) til å kreve at jøder får be på Tempelplassen. Se video i slutten av saken.

– Det er helt sprøtt at vårt eget land har egne innganger for muslimer og én inngang for jøder og andre, sier Hadas Tavisal-Weiss til Dagen.

STOR OVERSIKT:Listen over terrorangrep mot Israel det siste året

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Tirsdag morgen reiste hun ens ærend fra Tel Aviv til Jerusalem for å støtte markeringen til minne om Hallel Yaffa Ariel (13) som bledrept av en palestiner for et par uker siden.

Terroristen snek seg inn i bosetningen Kiryat Arba iHebron, klatret inn vinduet på Hallels soverom og knivstakk henne mens hun sov i sengen sin.

Med dette og flere terrorangrep i Hebron de siste ukene erpalestinske områder i Hebron blitt avstengt. Myndighetene anklages for åstraffe de 700.000 palestinerne som bor der kollektivt.

Sang og appeller

Fra tirsdag morgen og utover formiddagen var det fullt av jøder som ventet i heten ved inngangen til Tempelplassen, like utenforKlagemuren i gamlebyen i Jerusalem.

Rani Ariel, Hallels mor, har siden drapet vært synlig i media med sin sorg. Hun er også opptatt av at jødene må få slippe fritt inn på Tempelplassen.

Datterens død valgte hun å markere med å be Netanyahu om lov til å be med 250 personer der oppe.

Det fikk hun ikke gjøre, men politiet og soldater lot små grupper slippe inn om gangen, mens resten stod utenfor og sang, danset og lyttet til appeller på hebraisk. Noen veivet med et stort israelsk flagg.

Amichai Ariel, Halles far, blåste i horn, mens kona Rani ba om at den lille inngangen til Tempelplassen skulle kalles opp etter Hallel, som betyr «pris Herren».

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Engasjerte politikere

Presseoppbudet var stort. Flere medlemmer av parlamentet Knesset deltok også, men fikk ikke gå inn på selve Tempelplassen, etter forbud fra statsminister Benjamin Netanyahu, ifølgeYnet News.

Jordbruksminister Uri Ariel er fetteren til Hallels far. Han appellerte til statsministeren om å la tempelet bli gjenbygget og la alle jøder besøke Tempelplassen.

Vil be på Tempelplassen

Strenge restriksjoner for alle ikke-muslimer var et av temaene de klaget over.

I dag får jøder og andre kun lov til å gå inn på Tempelplassen til visse tidspunkter, og det er ikke lov til å be, synge eller noen form for religiøs utøvelse.

– Men muslimene spiller fotball der. Det er sprøtt at vi ikke får ber der vi vil, sier Tavisal-Weiss oppgitt. 

Hun avviser at jøders bønn på Tempelplassen vil provosere muslimene.

Krever å bygge tempel

Markeringen ble støttet av tempelaktivisten Yaakov Heyman.

– Vi er her i dag for å vise støtte til familien i det store tapet av en 13 år gammel jente, og vise at vår kobling til Tempelplassen varer evig. Muslimenes vold må stanses. Vi prøver ikke å fjerne noen, men vi vil heller ikke fjernes. Dette er vårt helligste sted og vi vil be der oppe. Før eller siden vil det skje, sier Heyman til Dagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ydmykelse

– Vi vil be på dette hellige stedet. Dette er en ydmykelse som vi ikke kan bære over med, at vi ikke kan be der vi ønsker, saYishai Fleischer, internasjonal talsmann for jødiske samfunn i Hebron, i den eneste engelskspråklige appellen.

– Det triste nå er at den egentlige kampen ikke er mot jihad eller verden, men mot vår egen frykt. Vi må overkomme frykten. Med Guds hjelp vil vi få vår rett, vi vil vinne og vi vil få gå inn på Tempelplassen, sa han til jubel og applaus fra folkemengden.