Joel Ystebø (13) på valgkampbo
...
Joel Ystebø (13) på valgkampbod for KrF på Torgallmenningen i Bergen. Foto: Astrid Dalehaug Norheim
13-årig blogger driver valgkamp
Del
For to år siden var Joel Ystebø 11 år og en ivrig valgblogger, men fikk ikke bli medlem i sitt favorittparti, fordi han var for ung. Nå driver han valgkamp.

Få 13-åringer har så lang politisk erfaring som ungdomsskoleeleven Joel Ystebø fra Bergen.

Foran stortingsvalget for to år siden blogget han om politikk med friskoler som et yndlingstema .

Den gangen var han for ung til å melde seg inn i KrFU , som har 13-årsgrense. Selv om han send­te fore­spør­sel om å få smet­te inn et par år før, var det intet unn­tak å få.

Nå er han 13 år og står på valgbod for KrF i Bergen sentrum en travel lørdag. Han står med gul KrF -vest på seg og valgbrosjyrer i hånden som han stikker til dem som går forbi.

LES OGSÅ: Barneskoleelev blogger om valget - Joel (11)

Se video:

 

Gir råd

KrFs valgbod på Torgallmenningen er plassert mellom Frp og Høyre . Et par titalls meter lenger nede på allmenningen holder næringsminister Monica Mæland (H) og statsminister Erna Solberg (H) appeller for å sørge for fire nye år med Høyre-styre i Bergen.

KrF har latt være å ta stilling til om de skal samarbeide med Høyre eller Arbeiderpartiet til etter valget.

13-åringen Ystebø er ikke i tvil:

– Jeg synes helt klart at de bør samarbeide med Høyre og Frp etter valget. Det var veldig klokt av KrF å gå ut av byrådet, for Høyre oppførte seg ikke så veldig bra, men jeg har tillit til de som skal velge. Så håper jeg at de velger Høyre, sier Ystebø.

KrF gikk ut av byrådssamarbeidet med Høyre og Frp i fjor etter uenighet om hvor bybaneskinnene skulle legges til Åsane.

LES OGSÅ: Ulstein svinger mot venstre i vest

– Får klare svar

KrFs listetopp i Bergen, Dag Inge Ulstein , er begeistret over den unge valgkampmedarbeideren.

– Vi er utrolig heldig som har Joel, som er ung, dyktig og engasjert. Han er KrF-medlem og godt skolert, sier Ulstein.

Joel har allerede resultater å vise til: Bergensavisen skrev i helgen som at han overbeviste læreren sin, som var Høyremann, om å skifte parti til KrF .

Joel anbefaler samarbeid med Høyre etter valget, men at han har tillit til dere som skal velge. Hva sier du til det rådet, Ulstein?

– Måten han svarer på, viser bare hvor klok han er. Man får tydelige og gode svar av Joel. Han går mange mer erfarne valgkampmedarbeidere en høy gang. For å si det slik: Du får klarere svar av Joel enn av Frp om bybanen om dagen, sier Ulstein.

LES OGSÅ: KrF går på stemmejakt hos minoriteter

– Mer aktive

– Ikke verst, sier valgforsker Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsforskning om 13-åringen på stand. Han har skrevet om mobilisering av unge velgere i «Valg og velgere», som er studien av stortingsvalget for to år siden.

Men der konsentrerer de seg om førstegangsvelgere, altså de som er fem år eldre enn Ystebø.

– Hva vet dere om 13-åringer på valgstand?

– Lite, for vi har ingen undersøkelser av de som er så unge. Men vi vet at antall medlemmer i ungdomsparti har gått opp siden 2011. Ungdommer er mer politisk aktiv i dag enn tidligere. De mest politisk aktive har startet tidlig, og de finnes nok i alle parti og ungdomsgrupper.

Joel Ystebø (13): – Ap er fortsatt avkristningspartiet

bergen,krf,arbeiderpartiet,frp,høyre,innenriks,joel ystebø,kommunevalg,krfu,politikk,valg2015,valgkamp,monica mæland,erna solberg,dag inge ulstein,johannes bergh,institutt for samfunnsforskning