– Jeg vet ikke hva kirkevalget
...
– Jeg vet ikke hva kirkevalget er engang, svarer Benjamin Smångs på gaten i Fredrikstad. Foto: Birgit Opheim
– Ikke hørt om kirkevalget
Del
Borg bispedømme håper å doble deltagelen fra sist kirkevalg, men på gaten i Fredrikstad er det flere som ikke kjenner til valget.

Like ved elvepromenaden i Fredrikstad har tre kamerater slått seg ned i det fine været. Det kommende kirkevalget er ukjent for dem. Flakron Deliu (18) har ingen planer om å stemme. Stian Brandt (18) vil tenke over saken, mens kompisen Peter Matombo Brandstorp, som sitter mellom de to, synes han må engasjere seg ved et kirkevalg:

– Jeg vet ikke helt hva jeg skal stemme, og må høre litt med min mor om hennes meninger. Jeg kan få tips av henne. Det er alltid lurt å få noen råd, sier han.

Et lite stykke unna, der ferjen fra Fredrikstad tar med passasjerer til Gamlebyen, møter Dagen Per Arne Pettersen (56).

– Jeg er ikke religiøs, men jeg respekterer religion og skal stemme ved kirkevalget, sier han.

Det er i overkant av 420.000 kirkemedlemmer over 15 år i Borg bispedømme som har mulighet til å stemme 13. og 14. september. Sist kirkevalg stemte 10,8 prosent av dem, og målet er et enda større engasjement.

– Hvis vi kommer opp i 20 prosent synes jeg det er bra, sier leder av Borg bispedømmeråd, Bjørn Solberg. Enkelte meningsmålinger har antydet at 35 prosent av de spurte vil stemme, men Solberg tror en må trekke litt fra dette tallet.

– Det kan kanskje bli opp mot 30 prosent. Det som kan tale for er at det er to lister. Det øker antagelig interessen, sier han.

Kirkemedlemmene i Borg kan velge fra nominasjonkomiteens liste, eller stemme på Åpen folkekirkes kandidatliste for leke kandidater til Borg bispedømmeråd og kirkemøtet. Også den er godkjent av valgrådet.

– Mye fokus

I en av sentrumsgatene treffer Dagen tenåringen Benjamin Smångs (17).

– Jeg vet ikke helt hva kirkevalget er engang, for å være helt ærlig. Jeg har ikke noe veldig interesse for det, sier han.

Litt lenger borte i gaten sitter Britt Solberg (60) sammen med noen venninner på Dragen Pub. Heller ikke hun har hørt om kirkevalget.

Det reagerer lederen av Borg bispedømmeråd på.

– Jeg synes det er rart, for det har vært mye fokus på kirkevalget også utenom det Dagen og Vårt Land har skrevet. Det har vært i alle lokalavisene og NRK Østfold har også hatt innslag om det.

Han viser dessuten til annonser og innlegg som han selv og folk fra Åpen folkekirke har hatt i flere aviser.

– Det er vel sånn at ikke alle følger så godt med, konkluderer Bjørn Solberg.

Fordømmelse

Ved Dragen Pub sitter også Ingvild Rødje (65).

– Jeg synes det er så mye kristen fordømmelse av mennesker, så jeg har ikke et forhold til kirken i det hele tatt, sier hun. Rødje har aldri stemt ved et kirkevalg.

– Alle religioner er like fine. Alt er det samme. Vi har en felles gud, og den kan jeg stemme på, sier hun.

Heller ikke venninnen Sanna Fjellheim (47) skal stemme. Hun er enig med Rødje at det er mye kristen fordømmelse.

– I Bibelen står det at Gud anser alle for å være like uansett, så hvorfor skal vi stemme, spør hun.

Britt Solberg regner seg ikke som en kristen.

– Jeg har en gud som er veldig ok, og han og jeg har det veldig bra sammen. Da er det greit, synes hun.

En plass for alle

Solberg synes uttalelsene fra damene i Fredrikstad er beklagelige.

– Vi ønsker at alle skal ha en plass i kirken, og dåpen er medlemskriteriet.

Solberg anbefaler likevel kvinnene å engasjere seg, og ber dem stemme på kandidater som vil jobbe mot trangsyn og fordømmelse. Han peker på at selv om det er mye fokus på valg til bispedømmeråd, så skal det også velges menighetsråd.

– Kirkens liv foregår primært der, og folk flest kjenner dem som er i lokalmenigheten og kan velge ut fra det, og på den måten være med og påvirke.

Solberg synes det absolutt er et poeng at folk som ikke bryr seg om kirken skal stemme ved kirkevalget. Det har med hans kirkesyn å gjøre:

– Ja. Vi ønsker god deltagelse. Den som er døpt er medlem, og vi vil at medlemmene skal gi sin stemme. Det gir valget legitimitet at vi kan si at mange har stemt.

Kirkevalg 2015,benjamin smångs,bjørn solberg,borg bispedømme,borg bispedømmeråd,britt solberg,flakron deliu,fredrikstad,ingvild rødje,kirkemedlemmer,per arne pettersen,peter matombo brandstorp,sanna fjellheim,stian brandt,åpen folkekirke