To svartkledde menn angrep det
...
To svartkledde menn angrep det satiriske ukebladet Charlie Hebdo i Paris. To politimenn ble også drept i skuddvekslinger med terroristene. Totalt ble minst 11 mennesker drept i angrepet. Foto: AFP / ANNE GELBARD / NTB Scanpix
– 12 drept i skyting i lokalene til fransk satirisk blad
Del
Fransk politi bekrefter at tolv personer er drept i et angrep mot lokalene til det franske satiriske ukebladet Charlie Hebdo.

Ifølge avisen Le Figaro skal to eller tre personer ha gått inn i lokalet til Charlie Hebdo i formiddag. De var bevæpnet med automatvåpen og begynte å skyte i lobbyen til satirebladet.

De tok seg ikke opp i etasjene, hvor redaksjonen ligger. Etter å ha tatt livet av flere mennesker i lobbyen, forsvant de i en bil. Det ble også skutt mot en politibil som kom til stedet.

Le Monde siterer en kilde som har uttalt seg til l'Agence France-Presse, at 11 personer er døde, deriblant to politimenn.

Pascal Gros, tegner i ukebladet, sier til avisen Marianne: – Jeg er helt slått i bakken, som en som kjenner en haug med folk som er blitt skutt av idioter. De gikk til angrep under redaksjonens morgenmøte. Det var neppe tilfeldig.

På en video som er filmet av naboene til lokalet, kan man høre at det ropes «Allah akbar»:

 

Følg NRKs direktesending her:

 

 

 

Har tatt gissel

En kilde med nær kjennskap til etterforskningen sier at en væpnet mann kapret en bil og kjørte over en fotgjenger mens han forsøkte å kjøre vekk. Avisen Le Parisien melder at gjerningsmennene har tatt et gissel.

Sjef skal være såret

Mannen som går under navnet Charb, direktør og tegner i bladet Charlie Hebdo , skal være såret i angrepet , skriver Le Monde på sine nettsider.

Aurel, også tegner i Charlie Hebdo, sier til Le Monde: – Jeg er sjokkert, og helt uten ord. Jeg venter på lyd fra mine kolleger og slites mellom å lete selv eller å sitte å vente. Vi hadde aldri trodd at noe slikt skulle skje. Folkene i aviseno var beskyttet. Det som har skjedd nå er ikke til å tro.

Politi og brannmannskaper utenfor bygningen i Paris i Frankrike der det satiriske ukebladet Charlie Hebdo har redaksjonslokaler. To bevæpnede menn angrep avislokalene onsdag 7. januar. Foto: AFP / PHILIPPE DUPEYRAT / NTB Scanpix

Krisemøte i regjerningen

Den franske innenriksministeren var kort tid etter hendelsen onsdag formiddag på plass ved redaksjonslokalene. Snart var også president François Hollande der.

Frankrikes president François Hollande besøkte redaksjonslokalene til ukebladet Charlie Hebdo, som onsdag formiddag ble angrepet av flere terrorister. Foto: REUTERS/Christian Hartmann/NTB Scanpix
 

– Dette er et terrorangrep utført mot en avis, mot journalister, som alltid har stått for egne ideer. Det var politi på stedet. Disse ble av feige menn skutt og drept. 11 er døde, fire alvorlig skadet. 40 reddet, sa Hollande.

Senere ble antall døde justert til 12.

Hollande understreket at gjerningsmennene må pågripes og stilles for retten.

Dette er det mest dødlige angrepet på Frankrike siden 1945, skriver Le Monde. 

Hollande vil i løpet av dagen holde et krisemøte med regjeringen, ifølge en kilde ved presidentens kontor.

Aviser får politibeskyttelse

Myndighetene i Paris hever trusselnivået til høyeste nivå, for hovedstadsområdet. Samtidig får flere avis- og nyhetsredaksjoner politibeskyttelse, ifølge Le Figaro.

Ikke pågrepet

Ifølge nyhetsbyrået Reuters er rundt 30 skudd blitt avfyrt.

Angrepsmennene er ifølge den franske avisen Le Monde ikke pågrepet

– To gjerningsmenn

Nyhetskanalen iTélé har intervjuet et øyenvitne som sier han så hendelsen fra en nabobygning.

– Omtrent for en halvtime siden gikk to menn i svarte hettejakker inn i bygningen med kalasjnikover. Kort tid etter hørte vi en mengde skudd, sier vitnet.

Mennene ble deretter sett flyktende fra stedet, tilføyer han.

«– Vi har hevnet profeten»

 «Vi har hevnet profeten Muhammed. Charlie Hebdo er død» skal en av skytterne bak angrepet ha ropt mot politiet som forsøkte å stanse dem.

Utsagnet ble ropt mot politiet som forsøkte å stanse de to skytterne etter angrepet mot satireavisen, viser en video som er publisert på BFM TV

Trykket karikaturer av profeten

Charlie Hebdo trykket i januar 2013 et 64 siders spesialnummer med karikaturtegninger om profeten Muhammeds liv. Bladet ble kraftig kritisert av mange muslimer, samt av tyrkiske ledere.

Redaktøren Stéphane Charbonnier sa at hvis folk ønsket å bli sjokkert, så fikk de bare bli det.

Bladet er flere ganger blitt utsatt for trusler, og det er også blitt kastet en brannbombe inn i lokalene.

Franske myndigheter var også skeptiske til tegningene.

– Det er ikke nødvendig å helle bensin på bålet, sa en talskvinne for den franske regjeringen da spesialnummeret utkom for to år siden.

paris,charlie hebdo,terror,NTB-HAST-frank-skyting,utenriks,nyheter,Krig og konflikter,terrorisme,europa,frankrike