– Har tabbet seg ut, men er min venn

– Knut Arilds hensikter har vært gode, men han har trådt feil, sier Sten Sørensen som i kveld «griller» sin partileder i Sarons Dal etter Pride-deltagelsen.

Dagen sendte seansen live på Facebook – her finner du opptaket

Sørensen sitter i formannskapet forKristelig Folkeparti i Lyngdal, midt i bibelbeltet. Der har han daglig nærkontakt med en representativ del av KrFs grasrot.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Mange kjenner meg som pastor og forkynner og kommer med sine tanker til meg når viktige ting skjer i partiet, sier Sørensen til Dagen.

Forferdelse

– Hva sier de omHareidesPride-opptreden?

– De er forferdet og sjokkert. Det er skjelvinger i grunnfjellet. Det er få utmeldinger, men flere enn vanlig, sier Sørensen.

Han mener Hareide har trådt feil, men at noe av kritikken er usaklig.

– Har du vært nødt til å ta Hareide i forsvar lokalt?

– Det er kommet litt for hard kritikk i tider. Det er det mye sinne og usaklighet i sosiale medier. Kristenfolket bør gå etter sannheten, ikke drive med personangrep. Hareide har gjort en symbolhandling, men KrF har ikke med det skiftet kurs. Det er Landsmøtet som staker ut partikursen, og det skjer ikke før i mai neste år. Vi må gi folk en tabbekvote, og Knut Arild er fortsatt min gode venn.

– Et godt menneske

– Hva har vært Hareides beveggrunner for å gå i Pride-toget, tror du?

– Knut Arild er et godt menneske, og en av hovedtankene hans var å stille opp for svake mennesker som blir urettferdig behandla. Hans store hjerte har slått inn ettervolden mot homofile i Orlando. Han har villet stå opp for dem. Han har et sterkt engasjement for menneskeverdet, og når han ser noen bli utsatt for så dårlig behandling, vil han være med og si at dette kan vi ikke akseptere. Hans hensikter har vært gode, sier Sørensen som likevel mener partilederen valgte feil.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Han har vært umusikalsk i denne saken. Han er partileder og derfor en veldig viktig person. Da må man tenke på helheten og konsekvensene.

– Var hans valg situasjonsbestemt?

– Ja, og jeg blir meget overrasket hvis han er med på Pride Parade neste år. Jeg tror dette var en enkeltstående punktmarkering. Skulle han gjøre det til en vane, er det ille.

– Hva burde han gjort i stedet?

– Han burde i alle fall ha underrettet sine nærmeste i partiets ledelse. De burde visst om en sånn viktig markering. Mediene tar jo tak i dette, og han burde vurdert om det var klokt. Jeg opplever at han denne gangen tok avgjørelsen veldig alene. Mange ble overrasket, og det store KrF-landet her i sør ble underrettet via mediene.

– Ikke svekket

– Er Hareide svekket nå?

– Nei, det tror jeg ikke. Tross kritikken står han sterkt i partiet. Han kan hente seg inn igjen, og det er ikke mistillit til ham. Hans dager som KrF-leder er ikke talte. Knut Arild er en god partileder som gjør utrolig mye flott for KrF. Han er også en likandes kar, sier Sørensen som mener Hareide er for klok til å skulle gå på barrikadene for å endre KrFs klassiske ekteskapssyn. Han tror ikke partilederen kommer til å fronte noe framover som et samlet parti ikke har vedtatt.

Lyngdals KrF-topp tror sågar effekten av Pride-krisen blir god.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Når dette nå er gjort, er det blitt en mobiliseringssak i KrF. De som står for det konservative synet i homofilisaken, vil reise seg og sørge for at det ikke blir noen dramatisk familiepolitisk endring i programmet, sier Sørensen.

– Velkommen

– Du er også stevnesjef iSarons Dal. Er Hareide like hjertelig velkommen der som før?

– Ja. Det er kjempeflott at han er her i år, at familien tar en ferieuke her og at han har meldt barna sine på i barnearbeidet. De er hjertelig velkommen.

– Men i kveld akter du å «sommergrille» din partileder på podiet?

– Jeg kommer til å stille reale spørsmål, for det ville være rart at han var her, og så kommer vi ikke inn på det som har skjedd. Det er veldig naturlig at han må stå til rette for, og begrunne hvorfor han var med i Pride-toget. Jeg må spørre hvorfor han gjorde det, fordi mange av hans velgere ble skuffet, sier Sørensen.

Han røper at det kommer både alvorlige og mer humoristiske spørsmål. Hareide har fått vite omtrent i hvilken retning spørsmålene vil gå, og Sørensen vil ikke være snillere med sin egen partileder enn han var med ArbeiderpartietsJonas Gahr Støre i fjor.

– Ett spørsmål jeg vil stille, er om vi nå kan stole på KrF i familiepolitikken, sier Sørensen. En avklaring av dette mener han er «livsviktig» for neste års stortingsvalgkamp.