FESTIVALSJEF: Morten Haave glederseg til årets Jesus to the Nations i Sarons Dal.

To the Nations og til naboen

I helgen holdes ungdomssamlingen Jesus to the Nations i Sarons Dal i Kvinesdal. Det beste festivalveileder Morten Haave vet er når unge får et møte med Jesus.

Hva særpreger dette stevnet?

– Fokuset på misjon er det som skiller oss ut fra andre stevner. Alle kirkene har fått et oppdrag om å spre evangeliet, enten vi gjør det i andre land eller til en nabo. Vi som har fått Jesus, har også fått et ansvar for å gi han videre. Folk rundt oss trenger å høre hvem han er. På stevnet vil vi fortelle hvordan man kan misjonere i hverdagen, og se mulighetene uten at det blir anstrengt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hvorfor velger du å være med akkurat her?

– Jeg synes at det å være del av dette stevne er veldig spesielt, fordi jeg får se hvordan Gud møter mennesker. Jeg har sett mange ungdommer få livene sine forandret. Flere har blitt helbredet og har begynt å tale i tunger. Folk som har tatt med vennene sine, opplever at de også blir kristne. Det er mange som aldri har fått et ordentlig møte med Jesus før, for dem er troen bare regler og religion. Det snur livet opp ned når de får komme hit og får et møte med han.

Se hva som skjer: Stevneguiden.no gir deg oversikten over arrangementer i Kristen Norge

Når var du på Jesus to the Nations første gang?

– Jeg var med i 2013, og nå er jeg ansatt i Troens Bevis. Men grunnen til at festivalen fortsetter er menighetens engasjement, de som kommer og sier at «dette er bra for våre ungdommer.» Jeg tror stevnet vil fortsette i mange år.

Hvor mange kommer?

– I fjor var vi rundt 300 deltagere, fra 13 år til et par og tjue. I år håper vi på mellom 400-500. Jeg håper enda flere skal få mulighet til å møte Jesus.

Hvor kommer folk fra?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– De fleste deltagerne kommer fra Agder fylke og fra Rogaland, men noen har reist enda lenger. Vi er alltid på jakt etter å nå flere, vi ringer rundt til ungdomspastorer fra Oslo i øst, til Bergen i vest.

Hvilke forventninger har du til forkynnelsen?

– Vi kommer til å ha mange kjente og ukjente talere som jeg har forventninger til, men mest av alt har jeg forventninger til Gud. Noen av temaene for stevnet vil være frelse, misjon, og det å bli døpt i den hellige ånd. Vi har flere seminarer som går på misjon. Vi kaller ikke det å være utadvendt kristen i hverdagen for misjonærer, men det er jo det vi er likevel. Man bør være bevisst på livet en lever, og vite at alle har gode muligheter til å reise ut til andre land når det trengs. Vi ønsker å gi ungdommer det. Vi fokuserer på det veldig nære, hverdagen. Men også utenlandsk misjon.

Hvordan vil du beskrive sangen og musikken?

– Intro Oslo-Drammen har lovsangen på stevnet, de er veldig flinke, så jeg tror det vil bli kjempebra. Vi skal også ha besøk av en hiphop gruppe og Filip Bernard Jensen, som var med på The Voice denne sesongen. For meg er lovsang først og fremst en måte å knytte meg til Gud, og si takk til han for det han gjør. Musikken er en møteplass mellom Gud og meg fordi jeg møter Han mens jeg synger. Jeg synes også konsertene er veldig gøy, det skaper god stemning og godt humør.

Hvordan legger dere til rette for at folk skal bli kjent med hverandre?

– Vi har noe vi kaller for camp. Alle deltagere som kommer tar med telt og campingvogner og sover ute. De ulike ungdomsarbeidene konkurrer om å lage den beste campen. Det er veldig kreativt, og vi har alt fra slushmaskiner til playstation. I fjor var det noen som hadde tatt en utstoppet tiger og hadde skytekonkurranse med den. Mange gøye påfunn gjør at du kan sette deg ned og prate med noen du ikke har sett før. Folk blir sett på campen, og det er en opplevelse å være med på.

Hva er ditt sterkeste minne fra tidligere stevner?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det må være da jeg gikk rundt en lørdagskveld og ba for mennesker. Han som talte i fjor fortalte at kanskje 60 stykker fikk tungetale den kvelden. Det var veldig spesielt å kunne bidra som møtepunkt mellom mennesker og Gud. Jeg har også et annet sterkt minne, men det endte ikke like bra. Vi hadde drakamp mot andre fylker, men det ble litt for mange, så tauet røk. Det var et veldig «sterkt» minne, vi tuller mye med det nå.

Er det noe du gleder deg spesielt til?

Jeg gleder meg til hele pakken. Til å gå rundt på campen, til å møte ungdommer, til møte, og til å drikke gratis slush.

Hva betyr det som skjer på stevnet for deg ellers i året?

Det er et dårlig spørsmål i min situasjon fordi jeg lever så mye i nuet, og hverdagene er fylt opp av mer eller mindre spennende ting. Men stevnet er veldig inspirerende, og minnene preger planlegging i framtiden, i tillegg til mine tanker og visjoner. Det er jo fantastisk å kunne få en telefon i løpet av året hvor en bestefar forteller at barnebarnet fikk møte Jesus på stevnet. Det gjør meg veldig takknemlig.

Jesus to the Nations

19.-22. juni i Sarons Dal, Kvinesdal, Vest-Agder.

Troens Bevis Verdens Evangelisering er en norsk misjonsorganisasjon er en av de største misjonsorganisasjonene i Norge.

Troens Bevis arbeider i over 100 land.

På nett: troensbevis.no

Les også
Pavens predikant pirrer pinsevenner
Les også
– Edvardsen lå noen hestehoder foran
Les også
Støre og Hareide sammen på scenen i Sarons DalSarons Dal