VILLE MALE: Kunstneren Sukumaarans siste ønske var å få male så lenge han kunne. Han var blant de som ble henrettet i Indonesia for narkotikasmugling men ble kristen i fengselet før han døde.

Sang lovsanger under henrettelse i Indonesia

De åtte mennene som ble henrettet i Indonesia sist uke sang salmer mens de gikk døden i møte.

– De priste Gud. Jeg klarte knapt å puste. Det er første gang jeg har vært vitne til en slik glede og forventing hos noen i møte med deres Skaper, forteller Pastor Karina de Vega til den australske avisen The Sydney Morning Herald.

Protester

Mennene som ble henrettet i Indonesia onsdag 29. april var ikke fengslet for sin tro. De syv utlendingene og den ene indoneseren som ble dømt til døden, var dømt for narkotikasmugling.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Mens en kvinne ble spart, forårsaket henrettelsen store internasjonale protester og oppmerksomhet rundt omvendelsen til flere av de åtte fangene. En av dem som ble henrettet var Andrew Chan. Han ledet bibelstudier og ble ordinert til prest i fengselet, ifølge den amerikanske avisen LA Times.

Chan ble dømt for narkotikasmugling, og var en av to ringledere for de berømte Bali Ni fra Australia. Chan ble arrestert for sin rolle i forsøket på å smugle over 8,3 kilo heroin fra Bali til Australia i 2005.

Andrew Chan medvirket også i en dokumentarfilm i fengselet for å advare andre unge mot narkotikaindustrien. I filmen leste han opp et seks sider langt brev. Det begynte slik:

«Kjære Meg: Faren med Narkotika», rapporterer BBC.

I brevet skriver Chan blant annet: «Kjære Meg, når du er eldre vil du sitte i et fengsel på Bali og du vil bli henrettet. Dette skjedde med deg fordi du trodde at det var så kult å bruke stoff… familien din er knust … og innerst inne er du ikke en ond person.»

Han henviste også til de unge i filmen.

«Jeg har gått glipp av brylluper, begravelser, det nære samværet med familien min. Smerten og det onde som jeg har utsatt meg selv for, gjelder ikke bare meg, men også min familie, og det er smertefullt å leve med» , sa han.

«Livet mitt er et perfekt eksempel på et bortkastet liv. Dette behøver ikke å være deg».”

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Begynte å male

Den andre lederen for narkotikaringen som ble fengslet og henrettet var Sukumaran. Han ble også arrestert på Bali i 2005 for det mislykkede forsøket i å smugle 8,3 kilo heroin fra Bali til Australia. Sukumaran fikk et sterkt møte med Gud i fengselet og begynte deretter å male.

«Før jeg ble arrestert var jeg egentlig ikke flink til noe som helst. Jeg hadde ingen hobbier og ikke noe retning i livet», sa han, ifølge BBC.

«Nå, når jeg maler et godt bilde, er det som om jeg ser at jeg har forbedret meg selv, at jeg kan gjøre noe som er bra». Ett av bildene hans var et portrett av Indonesias president Joko Widodo med følgende inskripsjon på baksiden: «Folk kan forandre seg».

Sang gospelsanger

En annen av de åtte som ble henrettet var Okwudili Ayotanze, en gospelsanger fra Nigeria som pleide å synge for fengselsvaktene. Han ble arrestert i 2001 med 1,15 kg heroin på flyplassen i Jakarta. Ifølge The Sydney Morning Herald ble han en kristen i fengselet, og begynte deretter å skrive gospelsanger som han sang for fangevokterne.

I fengselet fikk han spille inn flere CD-er med titler som «Frykt ikke». Bandet hans bestod av andre innsatte og en fangevokter på keyboard. En av sangene han skrev i fengselet heter «Gud velsigne Indonesia» (God bless Indonesia) og kan sees på YouTube.

Ba Fadervår

BBC kunne også melde at som sitt siste ønske fikk Andrew Chan tillatelse til å gifte seg med kjæresten sin dagen før henrettelsen. Kunstneren Sukumaran hadde kun ett ønske, og det var å få male så lenge han kunne.

Men de dødsdømte næret ikke hat mot sine fangevoktere eller dem som utførte henrettelsen. Ordene til «Å nåde stor» og «Fadervår» lød høyt og klart fra fangene mens de gikk mot henrettelsesplassen.

– De sang også ordene til Salme 103, «All is well with my soul», før sangen ble avbrutt av smellene fra geværene som pekte mot dem, ifølge Pastor Karina de Vega.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Mer debatt: Her er de siste 100 publiserte meningsinnleggene i Dagen

Les også
Indonesia ga ikke etter – utlendinger henrettet
Les også
Amnesty ber Solberg ta opp dødsstraff i IndonesiaFakta om Indonesia
Les også
Neste stopp: IndonesiaSlik blir du utsending