Demonstranter roper slagord ut
...
Demonstranter roper slagord utenfor regjeringsbygningen i Moskva søndag. Foto: AP / NTB scanpix
Navalnyj og 250 andre pågrepet under protester i Russland
Del
Opposisjonsleder Aleksej Navalnyj ble pågrepet på vei til en demonstrasjon i Moskva søndag. Senere demonstrerte tusenvis av hans tilhengere rundt om i Russland.

På oppfordring fra Putins erkerival trosset tusenvis av russere kulda for å demonstrere i et titalls byer mot det kommende «pseudo-valget», som Navalnyj og hans tilhengere kaller det.

I Moskva rakk Navalnyj å rope «svindlere og tyver» flere ganger under en demonstrasjon i sentrum, før han ble overmannet av flere politimenn og dratt med bort i en buss søndag formiddag.

Ifølge russiske myndigheter er han siktet for å organisere demonstrasjoner uten tillatelse, og ble tatt med til en politistasjon. Opposisjonslederen ba imidlertid sine tilhengere om å ikke gi opp.

Unge demonstranter holder opp russiske flagg under en demonstrasjon i Moskva søndag. Foto: Andrew Lubimov / AP / NTB scanpix
– Jeg er blitt pågrepet. Men det betyr ikke noe. Kom til Tverskaja-gata. Dere demonstrerer ikke for meg, men for dere selv og deres egen framtid, skrev Navalnyj på Twitter søndag ettermiddag.

Flere pågrepet

Drøyt 4.000 mennesker møtte opp i Moskva, der mange stemte i under tilropene «Ned med tsaren» og holdt opp plakater med påskriften «velgerstreik».

Russiske myndigheter økte sikkerhetsoppbudet i hovedstaden under demonstrasjonene, men unnlot for det meste å pågripe demonstranter. Senere fikk en gruppe av demonstrantene lov til å marsjere ned mot Den røde plass.

Tidligere søndag demonstrerte opposisjonelle øst i Russland og i Sibir, inkludert i byen Jakutsk der det var minus 45 grader søndag formiddag. I St. Petersburg deltok rundt 1.500 mennesker, mens i Jekaterinburg i Uralfjellene var byens frittalende borgermester Jevgenij Roizman blant de rundt 1.000 som demonstrerte.

– Det vi tilbys nå, er ikke et reelt valg, sa han.

Til sammen ble rundt 250 mennesker pågrepet på landsbasis, ifølge OVD-Info, en uavhengig gruppe som overvåker myndighetenes håndtering av protester.

Opprørspoliti pågriper en demonstrant i St. Petersburg søndag. På plakaten står det «Putin, du er ikke min president». Foto: Dmitri Lovetskij / AP / NTB scanpix
 

Brøt seg inn hos Navalnyj

I forkant av demonstrasjonene opplyste Navalnyjs stab at politiet hadde saget seg vei inn i Navalnyjs hovedkvarter for å avbryte en direktesending som skulle dekke demonstrasjoner i den østlige delen av landet. Flere av medlemmene i staben ble pågrepet, noe også støttespillere i ulike regioner i Russland ble, hevder de videre.

Navalnyj er utestengt fra det kommende presidentvalget i Russland. Begrunnelsen er at Navalnyj fra før har blitt dømt for bedrageri, en dom som han selv mener er politisk begrunnet.

Opposisjonslederen har flere ganger før blitt pågrepet i forbindelse med demonstrasjoner.

Opposisjonsleder Aleksej Navalnyj har oppfordret til demonstrasjoner søndag. Bildet er fra en av dagens første demonstrasjoner, i Vladivostok øst i landet. Foto: AP / NTB scanpix