Navalnyj og 250 andre pågrepet under protester i Russland

Opposisjonsleder Aleksej Navalnyj ble pågrepet på vei til en demonstrasjon i Moskva søndag. Senere demonstrerte tusenvis av hans tilhengere rundt om i Russland.

På oppfordring fra Putins erkerival trosset tusenvis av russere kulda for å demonstrere i et titalls byer mot det kommende «pseudo-valget», som Navalnyj og hans tilhengere kaller det.

I Moskva rakk Navalnyj å rope «svindlere og tyver» flere ganger under en demonstrasjon i sentrum, før han ble overmannet av flere politimenn og dratt med bort i en buss søndag formiddag.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ifølge russiske myndigheter er han siktet for å organisere demonstrasjoner uten tillatelse, og ble tatt med til en politistasjon. Opposisjonslederen ba imidlertid sine tilhengere om å ikke gi opp.

Flere pågrepet

Drøyt 4.000 mennesker møtte opp i Moskva, der mange stemte i under tilropene «Ned med tsaren» og holdt opp plakater med påskriften «velgerstreik».

Russiske myndigheter økte sikkerhetsoppbudet i hovedstaden under demonstrasjonene, men unnlot for det meste å pågripe demonstranter. Senere fikk en gruppe av demonstrantene lov til å marsjere ned mot Den røde plass.

Tidligere søndag demonstrerte opposisjonelle øst i Russland og i Sibir, inkludert i byen Jakutsk der det var minus 45 grader søndag formiddag. I St. Petersburg deltok rundt 1.500 mennesker, mens i Jekaterinburg i Uralfjellene var byens frittalende borgermester Jevgenij Roizman blant de rundt 1.000 som demonstrerte.

– Det vi tilbys nå, er ikke et reelt valg, sa han.

Til sammen ble rundt 250 mennesker pågrepet på landsbasis, ifølge OVD-Info, en uavhengig gruppe som overvåker myndighetenes håndtering av protester.

Brøt seg inn hos Navalnyj

I forkant av demonstrasjonene opplyste Navalnyjs stab at politiet hadde saget seg vei inn i Navalnyjs hovedkvarter for å avbryte en direktesending som skulle dekke demonstrasjoner i den østlige delen av landet. Flere av medlemmene i staben ble pågrepet, noe også støttespillere i ulike regioner i Russland ble, hevder de videre.

Navalnyj er utestengt fra det kommende presidentvalget i Russland. Begrunnelsen er at Navalnyj fra før har blitt dømt for bedrageri, en dom som han selv mener er politisk begrunnet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Opposisjonslederen har flere ganger før blitt pågrepet i forbindelse med demonstrasjoner.