NY PLAN: Kari Kjønaas Kjos (Frp) la fram punkter fra ny plan for rusfeltet 31. august.

– Rusomsorgen er for dårlig

Kari Kjønaas Kjos, leder for helse- og omsorgskomiteen på Stortinget, reagerer på at Jan Kyllevik skal ha mistet offentlig støtte da han søkte hjelp av Evangeliesenteret.

– Det er ikke en ok ordning. Jeg synes det er utrolig trist at Nav og kommunen ikke i større grad ser enkeltmennesker. De burde sett på hva tilbudet de har koster opp mot det han ønsker seg. Det virker som man ikke gjør den vurderingen i mange kommuner, sier Kjos.

Også Ole Holmen, konsulent og bestyrer Porsgrunn evangeliesenter, reagerer.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Etter lovens intensjon er det en tolkning som er veldig streng. Mannen vil jo føle at han blir straffet for å komme til oss. Det er en uheldig praksis, sier Holmen.

Kjos stiller seg imidlertid undrende til at Kyllevik skal ha blitt tilbud Lar.

– Han kan ikke ha fått beskjed om å gå på Lar om han brukte hasj. Lar-behandling er jo i stedet for heroin. Jeg har ikke hørt om andre som har fått det tilbudet, sier Kjos.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg av Dagen.

Dårlig rusomsorg

Lederen for helsekomiteen understreker at Evangeliesenterets tilbud faller innenfor kommunens ansvar som gjelder etterkant av at rusavhengige har fått hjelp i spesialisthelsetjenesten. Med dagbøter og plikt til å gi godt tilbud, tror Kjos at kommunene vil benytte seg med av tilbud som Evangeliesenteret.

– Så lenge spesialisthelsetjenesten handler om medisinsk hjelp, vil det ikke være mulig å velge noe som ikke er medisinsk behandling og få sykehus til å betale for det, sier Kjos.

Generelt mener hun at «mange kommuner har for dårlig rusomsorg», og viser til den nye opptrappingsplanen for rusfeltet som blir lagt fram for Stortinget i høst.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Planen vil handle mye om å sette krav til kommunene. Vi kan tvinge kommunene til å ta ansvar. De må utnevne en koordinator og lage en individuell plan i samarbeid med brukeren selv. Er virkemidlet Evangeliesenteret, vil det være naturlig for meg at kommunen innvilger det.

Samtidig vil hun ikke tvinge kommuner til å betale for opphold i den kristne institusjonen.

– Noen kommuner vil ikke ønske å kjøpe plasser der, men lage sitt eget opplegg. Det kan være bra nok, og det vil vi respektere, sier Kjos.

Ønsker ny ordning

Ole Holmen ved Porsgrunn Evangeliesenter ser fram til at opptrappingsplanen skal gi rusavhengige hjelp raskere. Men helst skulle han sett at behandlingsgarantien som foreslås også ville inkludere plasser for rusavvenning hos Evangeliesenteret.

– Vi er mye billigere enn spesialisthelsetjenesten og kan hjelpe folk i den første fasen og dem som ikke greier å nyttiggjøre seg av statens tilbud. Vi sitter med stor kompetanse på å hjelpe folk i en slik vanskelig livssituasjon, sier Holmen.

Siden rusreformen i 2004 endret på finansieringsordningene og favoriserte spesialisthelsetjenestene, har det blitt vanskelig for brukere å få økonomisk støtte til opphold hos ideelle tilbud som Evangeliesenteret.

I dag støttes 20 prosent av brukerne som kommer til Evangeliesenteret av kommunen de kommer fra. Noen kommuner har rett og slett ikke eget tilbud, mens andre ser at senterets tilbud gir gode resultater, ifølge Holmen. Ellers betaler folk deler av kostnadene til rehabiliteringen selv over trygd eller andre inntekter.

– Det vi ønsker oss er en ordning som gir større mulighet for at vårt tilbud blir et reelt alternativ, selv om vi ikke er spesialisthelsetjeneste, sier Holmen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Tok opp studielån for å bli rusfriRusplan
Les også
– Gjør individuell vurdering