Jubileum med begeistring og beklagelse

Norges største frimenighet markerer sin 100-årsdag i dag. Det skjer med kongelig besøk, boklansering, fest og jubel. Men også med medfølgende beklagelse.

Folk strømmer tilFiladelfiakirken, rapporteres det fra St. Olavs gate 24 i Oslo. Det har det gjort i et sekel, og utviklingen holder seg i jubileumsåret.

Tusenvis i uka

For hovedstadens store pinseforsamling har oppslutningen vært stabilt høy lenge.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han er en av tre i forstanderteamet i det han kaller en stor kirke, en betegnelse han belegger med besøksstatistikk og regnskapstall. Begge deler peker oppover.

Rundt 3000 mennesker er innom Filadelfiakirken på en uke, på gudstjenester og andre sammenkomster. Bygningsmassen, som har fått en total overhaling, er viktig brikke i virksomheten.

– Vi er i en ganske unik økonomisk situasjon, sier Hegertun og forklarer: – Vi har gjeld på 80 millioner etter å ha pusset opp for 100 millioner, og lånet betjener vi gjennom rundt 12 millioner i årlige leieinntekter. Noen av inntektene går til omkostninger ved driften av bygningene, sier han.

Samtidig får menigheten inn 18 millioner på kollekter, givertjeneste og gaver. Når økonomien ellers er så god, kan de innsamlede midlene brukes på lokalt åndelig og diakonalt arbeid, misjon eller eksterne formål.

Les også: «Vi har ikke alltid hatt kompetansen, erfaringen eller forståelsen vi burde hatt for å ivareta mennesker godt», skriver forstanderteamet i Filadelfiakirken.

– Lever drømmen

– Denne høsten vil jeg gjette på at vi i snitt ønsker 40 nye velkommen hver søndag kveld. Det er folk som gir til kjenne at de er på gudstjenesten for første gang, sier Hegertun som antar at de fleste nye er troende fra før, men legger til at det alltid er noen som ennå ikke er troende – men som kan bli det. Ukentlig er det noen som tar imot Jesus.

– Det vi gjør, er å bygge en sunn, blomstrende kirke uke etter uke, uten å vente på en eller annen kampanje eller at noe uvanlig skal skje. Det å få lede en blomstrende menighet hvor jeg hver uke hilser på nye og får se hva kirke betyr for folk, er å leve drømmen som pastor.

– Lekker det ikke noe i den andre enden?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jo, og det er en av grunnene til at vi starter en ny forsamling i sentrum nå. Vi ser at vår forsamling søndag kveld har nådd en størrelse som gjør at vi får noen utfordringer. At vi er så mange, noe som selvsagt for det meste er bra, er også den hyppigst oppgitte grunnen til at folk forlater oss. De ønsker seg en mindre kirke.

– Og med tettere forhold?

– Ja, en liten kirke med færre mennesker gir en annen opplevelse av en kirke som er nær. Derfor pleier vi å si at vi ønsker folk skal oppleve oss som en liten kirke, selv om vi er mange mennesker.

Kongelig glans

FraSlottet meldes det at prinsesse Astrid, fru Ferner, vil være til stede ved markeringen av 100-årsjubileet. Hun kommer til første økt av feiringen som starter i ettermiddag og varer et par timer før den etterfølges av en tilnærmet identisk runde tidlig i kveld. Mellom disse bys det på kake med tilbehør til alle feirende.

– Vi skal slå på stortromma med topp produksjon, sang & musikk og noen overraskelser, forteller leder for jubileumskomitéen, pastor Siri Novak Jenssen.

Imponert forfatter

Og det skjer mer. I dag er det også tid for ettertrykkelig å lansere jubileumsbokaSmak av himmel, skrevet avKjell Hagen og trykt i 1000 eksemplarer.

– Det er en komprimert reportasje- og albumbok, sier Hagen om de 290 sidene som er spekket med historisk bildestoff Filadelfia-medlemmer i alle aldre garantert vil kaste seg over.

– Du er selv på innsiden avPinsebevegelsen og har reist Norge på langs og tvers som kristenlivsjournalist i flere tiår. Er det noe som overrasker deg med Filadelfia-historien?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Overrasket er jeg kanskje ikke blitt, men jeg er veldig imponert over hvor systematisk menigheten jobber med alle aldersgrupper og hvordan de forskjellige arbeidsfeltene er så godt linket sammen. De har i de senere år gjennomgått svake ledd for å passe på at de holder på folket og ungdommen, at de ikke bare forsvinner ut. Det er jo noe mange menigheter sliter med at ungdommen ofte dropper ut, sier Hagen som selv har førstehånds erfaring med menighetslivets utfordringer gjennom mange år som fritidsforstander i sin lokale pinsemenighet på Romerike.

Han har også merket seg hvordan Filadelfia Oslo er opptatt av å være en menighet med parallell aktivitet på flere steder, gjennom såkalt multi site-virksomhet. På den måten hjelper Pinsebevegelsens gamle flaggskip fram pinselivet på steder der menighetene har slitt.

Hagen konstaterer at Filadelfiakirken i Oslo i høyeste grad er viktig for Pinsebevegelsen.

– De er fortsatt veldig toneangivende, og mange pinsemenigheter ser på hva Filadelfiakirken gjør. Det inspirerer mange.

Barn og unge

I jubileumsboka blir alle i forstanderteamet, Hegertun,Daniel Egeli ogHåkon Jahr intervjuet. Hegertun sier blant annet at enhver kirke som ikke har et barne- og ungdomsarbeid, per definisjon er en døende kirke.

– Vi har i Filadelfiakirken definert syv livsfaser, som hver for seg forutsetter et målrettet arbeid. I de syv fasene er barn og unge de to første. Jeg vil aldri slå meg til ro med å skulle bygge en kirke kun for en spesiell, smal gruppe i samfunnet. Jeg går bare motvillig med på at det behøves mange forskjellige kirker for forskjellige slags mennesker. I mitt hjerte skal kirkens ideal være å romme alle mennesker gjennom hele livet, selv om jeg ser at virkeligheten ikke er sånn, sier han.

Kapitalsterk

Filadelfiakirken er kapitalsterk økonomisk med eget hus og ordnede forhold. Men i forordet til boka skriver Hegertun at menighetens egentlige kapital er de frivillige som bidrar på ulike måter.

– Vi har nærmere 50 ansatte på hel- eller deltid, inkludert kafédriften og bibelskolen. Men vi har 1000 frivillige medarbeidere, og ingenting av det vi gjør, hadde vært mulig uten dem. Vi tror at å være en del av Filadelfiakirken, innebærer tre former for fellesskap, nemlig det store gudstjenestefeirende fellesskap, småfellesskapene i hjemmene og tjenestefellesskapet der alle har noe å bidra med til andre enn seg selv.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Gammel dame

– Gud har sans for gamle damer, sierEgil Svartdahl med et smil som bryter igjennom på telefonen. Han er festtaler under feiringen i dag. Uten å ville lekke særlig mye av det han har tenkt å si, røper han at han liker det urgamle utsagnet om at «Den som ikke har Kirken som Mor, har ikke Gud som Far».

– Og da er det i dette tilfellet Filadelfiakirken som er den gamle dama?

– Ja, det er det, og bibelhistorien og kirkehistorien har vist at Gud kan gjøre overraskende ting i damers høye alder, sier Svartdahl som selv har noen tiårs livserfaring å trekke på.

– Jeg har fulgt Filadelfia i Oslo ganske tett i halvparten av de hundre åra vi skal feire i helgen. Gjennom denne tiden har jeg lært mange gode mennesker å kjenne, og det er ikke de mest prangende navnene som har hatt størst betydning for menigheten. Den er blitt bygd av helt alminnelige mennesker, sier Svartdahl.

Han har ellers fått i hende menighetens jubileumsbok, og karakteriserer den som «hyggelig lesning».

– Det er flotte og gode grep de har tatt. I boka sies det ikke at alt var bedre før eller verre nå. Det er fantastisk å feire 100-årsjubileum med en i høyeste grad levende menighet. Nå er det god grunn til ikke bare å rette blikket bakover, men bygge videre på det gode grunnlaget som er lagt.