FØLGER LOVEN: Asbjørn Berland og Martin Hjellvik sier at Menigheten Kilden heretter ikke vil praktisere eller oppfordre til ris av barn.

– Gode alternativer til fysisk tukt av barn

Etter å ha blitt anmeldt av barneombudet, sletter menighet punkt om fysisk barnetukt fra trosgrunnlaget. Ungdom i Oppdrag fokuserer på gode alternativer til rising.

Den nystartede menigheten Kilden på Jæren er ikke stor, men de siste dagene har menighetens trosgrunnlag skapt overskrifter både lokalt og nasjonalt.

I punkt 73 og 74 i menighetens fyldige trosbekjennelse het det opprinnelig at «fysisk tukt er bibelsk» og at «konsekvensene kan bli fatale dersom foreldrene ikke irettesetter og tukter barna sine».

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Menigheten mener fortsatt det er bibelsk grunnlag for å «rise et barn i kjærlighet», men etter å ha blitt anmeldt av barneombudet er punktene om fysisk tukt nå slettet.

Norske lover

– Det står om fysisk tukt i blant annet Ordspråkene. Men vi ser det ikke som et påbud. Vi ønsker derfor å være styresmakten lydig, slik Paulus oppfordrer oss til i Romerbrevet 13, sier Martin Hjellvik (26) til Dagen. Han leder menigheten sammen med Asbjørn Berland (23). Menigheten vil heretter ikke praktisere eller oppfordre til ris av barn.

Barneombud Anne Lindboe er ifølge Vårt Land glad for dette, men hun vil ikke trekke anmeldelsen.

– Anmeldelsen er sendt til politiet. Det blir opp til politiet å vurdere hva de vil gjøre. For oss er det uansett viktig å være prinsipielle: Får vi høre om vold mot barn, så skal det anmeldes, sier hun til avisen.

Hjellvik og Berland opplyser til Dagen at de så langt ikke er blitt kontaktet av politiet, og at de nå har gjort alt de kan for å følge norske lover.

Familiefokus

Blant mange evangeliske kristne i Norge står Familiefokus, familiearbeidet til Ungdom i Oppdrag, høyt i kurs. Siden 1975 har nærmere 40.000 nordmenn deltatt på familieleirer og seminarer. Der i gården har en aldri undervist om rising av barn.

– Jeg har aldri hørt at noen hos oss har anbefalt fysisk avstraffelse av barn. Vi følger norsk lov på dette punktet, sier Harald Nyen, som har vært med i lederkomiteen i Familiefokus siden 1980-tallet.

Positiv oppmerksomhet

– Det beste er å være observante og å gi barna positiv oppmerksomhet når de har god adferd. Gi barna bekreftelse når de gjør noe bra, sier Nyen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han peker på viktigheten av åpen kommunikasjon og å ha et hjerteforhold til barna.

– Bibelen skriver om tukt og formaning, men det er bare noen få vers som entydig omtaler tukt som ris og fysisk avstraffelse. Dette er ikke normalen, mener han.

– Tukt et vidt begrep

Som eksempel viser han til at Gud tukter oss, men at det da ikke er snakk om noen fysisk avstraffelse.

Lederne i Kilden er enige med Nyen i at tukt er et vidt begrep og at fysisk avstraffelse ikke er normalen. De mener at man må snakke med barnet og vise at man er glad i det, men at synd eller og gal oppførsel må få konsekvenser.

– Vi skjønner godt at folk reagerer dersom de tror at vi denger løs på barna. Vi tar sterk avstand fra vold mot barn, sier Martin Hjellvik,.

Internasjonalt

Hjellvik og Berland viser samtidig til at det internasjonalt i stor grad aksepteres at også ris er en del av oppdragelsen. Dette kjenner Harald Nyen seg igjen i. Han er ofte blitt kritisert av utenlandske kristenledere for ikke å åpne for «bibelsk avstraffelse».

– En amerikansk kristenleder var bekymret over min manglende undervisning om fysisk avstraffelse. Han sendte meg en bok om barneoppdragelse. 80 prosent av boken var bra, og noe vi kunne ha oversatt til norsk, men 20 prosent handlet om at en var ubibelsk dersom en ikke fysisk tuktet barn, sier Nyen.

Katolikker

Også i katolske land er fysisk avstraffelse vanlig. FN kom, ifølge The Guardian, i fjor med skarp kritikk av den katolske kirke for holdningene til fysisk avstraffelse. Likefullt valgte paven nylig å stå fast på at fysisk irettesettelse er greit.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Under et møte i Vatikanet om fedrenes rolle, fortalte pave Frans følgende historie:

– En gang hørte jeg en far si i et møte med et ektepar: Jeg må noen ganger klaske barna mine litt, men jeg gjør det aldri i ansiktet slik at de blir ydmyket.

Paven la til:

– Så vakkert, tenkte jeg. Faren vet betydningen av verdighet. Han må straffe barna sine, men gjør det på rettferdig måte, og han lar etterpå saken være ute av verden.

Kilden menighet Jæren

Nyoppstartet, evangelisk menighet på Jæren. Menigheten består av rundt 20 personer.

Menigheten omtaler seg selv som evangelisk. Medlemmene tror på Bibelens ufeilbarlighet og vektlegger Guds allmakt.

Ledere for menigheten er Asbjørn Berland og Martin Hjellvik, som også står for det meste av forkynnelsen.

«Vårt ønske er å ære Gud ved å holde oss til hans ord i alle ting. Som menighet ønsker vi å nå ut til både ufrelste og frelste som ikke har et åndelig hjem», skriver menigheten på sine nettsider.

Menighetens trosbekjennelse kan leses her.

På nett: kildenmenighet.org

Les også
Menighet anmeldt av barneombudet for oppfordring til å slå barnKilden menighet Jæren