REAGERER: Filip Rygg, kommunikasjonssjef i tankesmien Skaperkraft, reagerer på hvordan den kristne konvertitten Reza har blitt behandlet.

Krever at Brende griper inn

Tidligere KrF-topp Filip Rygg reagerer på Utenriksdepartementets behandling av den utsendte kristne konvertitten Reza som ble nektet å bruke ambassaden i Kabul da han skulle forklare seg i sin egen rettssak.

– Det er mildt sagt sjokkerende at den norske ambassaden ikke stiller sine lokaler til disposisjon når det pågår en svært viktig rettssak. Begrunnelsen er også spesiell og tydeliggjør bare at norske myndigheter har en svært mangelfull og kritikkverdig behandling av konvertitter, sier Rygg til Dagen.

LES: Ambassaden og Kirkens Nødhjelp tør ikke bli assosiert med konvertittsak

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg mener at utenriksminister Børge Brende (H) må gripe inn overfor ambassaden i Kabul og håper samtidig at regjeringen gjennomgår hele systemet for behandling av konvertittsaker. Både den konkrete saken til Reza bør få regjeringen engasjert, men også det at vi generelt ser svært mange slike saker, fortsetter han.

Rygg, som nå er kommunikasjonssjef i tankesmien Skaperkraft, gir seg imidlertid ikke med det.

– At ambassaden viser til sikkerhet, illustrerer i så fall hvor galt det var å ikke gi Reza opphold. Det er jo underlig hvordan staten agerer på ulik måte. Den tekniske unnskyldningen er også underlig, da de fleste vet at det finnes rikelig med alternativer for å kunne få til en videooverføring. Det eneste du trenger er en datamaskin koblet til internett, og jeg tar for gitt at ambassaden har såpass, sier han og tilføyer:

– Her må man rydde opp. Jeg forstår at man kan være utrygg i et såpass krevende land som Afghanistan, men dette er ikke Norge verdig.

Stusser over avslag

Rygg synes det er rart at heller ikke norske organisasjoner som Flyktninghjelpen, Afghanistanhjelpen og Kirkens Nødhjelp ville bistå Reza da han ba om hjelp.

– Det påligger åpenbart ambassaden et større ansvar å stille et trygt rom til rådighet enn frivillige organisasjoner, selv om det unektelig fremstår veldig rart at Kirkens Nødhjelp ikke ser det som en naturlig del av sin virksomhet å også hjelpe de som har kommet til tro, sier han.

Reza-saken

Den kristne konvertitten Reza har fått avslag på sin søknad om asyl.

Reza valgte å gå til sivilt søksmål mot Utlendingsnemnda (UNE).

I begynnelsen av februar ble han sendt hjem til Kabul, før rettssaken hadde startet.

Rettssaken mellom Reza og UNE startet ble holdt i Oslo tingrett 23. og 24. mars 2015.

Dommen er ventet å falle rett etter påske.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Vurderte å begjære Reza-rettssaken utsattReza-saken
Les også
Flere har fått opphold etter ny asylforskrift
Les også
Stortinget utsetter behandlingen av asylforslag
Les også
Konvertitt sendt til Afghanistan - fikk ikke forklare seg i ambassadenReza-saken