REAGERER: Filip Rygg, kommunik
...
REAGERER: Filip Rygg, kommunikasjonssjef i tankesmien Skaperkraft, reagerer på hvordan den kristne konvertitten Reza har blitt behandlet.
 Foto: Silje Rognsvåg
Krever at Brende griper inn
Del
Tidligere KrF-topp Filip Rygg reagerer på Utenriksdepartementets behandling av den utsendte kristne konvertitten Reza som ble nektet å bruke ambassaden i Kabul da han skulle forklare seg i sin egen rettssak.

– Det er mildt sagt sjokkerende at den norske ambassaden ikke stiller sine lokaler til disposisjon når det pågår en svært viktig rettssak. Begrunnelsen er også spesiell og tydeliggjør bare at norske myndigheter har en svært mangelfull og kritikkverdig behandling av konvertitter, sier Rygg til Dagen.

LES: Ambassaden og Kirkens Nødhjelp tør ikke bli assosiert med konvertittsak

– Jeg mener at utenriksminister Børge Brende (H) må gripe inn overfor ambassaden i Kabul og håper samtidig at regjeringen gjennomgår hele systemet for behandling av konvertittsaker. Både den konkrete saken til Reza bør få regjeringen engasjert, men også det at vi generelt ser svært mange slike saker, fortsetter han.

Rygg, som nå er kommunikasjonssjef i tankesmien Skaperkraft , gir seg imidlertid ikke med det.

– At ambassaden viser til sikkerhet, illustrerer i så fall hvor galt det var å ikke gi Reza opphold. Det er jo underlig hvordan staten agerer på ulik måte. Den tekniske unnskyldningen er også underlig, da de fleste vet at det finnes rikelig med alternativer for å kunne få til en videooverføring. Det eneste du trenger er en datamaskin koblet til internett, og jeg tar for gitt at ambassaden har såpass, sier han og tilføyer:

– Her må man rydde opp. Jeg forstår at man kan være utrygg i et såpass krevende land som Afghanistan, men dette er ikke Norge verdig.

Stusser over avslag

Rygg synes det er rart at heller ikke norske organisasjoner som Flyktninghjelpen , Afghanistanhjelpen og Kirkens Nødhjelp ville bistå Reza da han ba om hjelp.

– Det påligger åpenbart ambassaden et større ansvar å stille et trygt rom til rådighet enn frivillige organisasjoner, selv om det unektelig fremstår veldig rart at Kirkens Nødhjelp ikke ser det som en naturlig del av sin virksomhet å også hjelpe de som har kommet til tro, sier han.

krf,konvertitter,afghanistan,kabul,ambassade,ud,filip rygg,børge brende,reza