Medlemsregistersaken i Oslo katolske bispedømme for retten

I slutten av neste uke kommer den sivile rettssaken mellom Oslo katolske bispedømme og Staten ved Kulturdepartementet opp i Oslo tingrett.

Bispedømmet gikk til sivilt søksmål fordi det mener det ikke er grunnlag for departementet å pålegge dem å tilbakebetale cirka 40 millioner kroner som de fikk i statsstøtte i perioden 2011 til 2014.

Staten på sin side mener at bispedømmet har registrert medlemmer på en antakelse av at de var katolske, med utgangspunkt i hjemland og navn, og at det kreves en aktiv påmelding for å få støtte for et medlem.Kirken får offentlig støtte etter antall medlemmer.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Oslo katolske bispedømme gikk med 22 millioner kroner i underskudd i fjor. Inntektene falt 36 prosent fra 2014 til 2015, og den langsiktige gjelden økte med 135 millioner kroner.

– Det har vært et unormalt år, og det er medlemsregistersaken som gjør at regnskapet er ekstraordinært svakt, sa bispedømmets administrative lederLisa Wade i Oslo tilDagens Næringsliv i august i år.

I slutten av februar i fjor anmeldteFylkesmannen i Oslo og Akershus bispedømmet for medlemsjuks. Saken var ferdig etterforsket i begynnelsen av juli.Statsadvokaten skal avgjøre om de siktede skal tiltales.

Det er satt av seks rettsdager til den sivile saken, fra fredag 2. desember til fredag 9. desember.