Katolsk økonomisjef frifinnes

Oslo katolske bispedømme må betale millionbot.

Fredag kom dommen i saken om medlemsjuks mot Oslo katolske bispedømme og deres økonomisjef.

Oslo tingrett slår fast at økonomisjefen ikke oppfyller de subjektive vilkår for straff og at han derfor må frifinnes.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

«Videre finner retten det ikke bevist at han hadde noen vinnings hensikt ved fremsettelsen av kravene, verken personlig eller på vegne av OKB.»

– Vi er selvsagt fornøyd med at retten la til grunn at økonomen handlet i god tro og ikke gjorde noe straffbart, sier hans advokat, Anders Brosveet, til Dagen.

Statsadvokat Kristian Jarland ved Oslo statsadvokatembeter ba opprinnelig om 5 millioner kroner i foretaksstraff for bispedømmet og halvannet års fengsel for den daglige lederen, hvorav seks måneder betinget.

Han vurderer nå om dommen skal ankes, opplyser han til Dagen.

Ikke forsett

– Vi er glade for at vår tidligere økonom er blitt frifunnet og at dommen, selv om den ikke er rettskraftig, slår fast at han ikke har gjort seg skyldig i straffbare forhold. Saken har vært en stor belastning for ham og hans familie, sier OKBs fungerende økonom, Sindre-Jacob Bostad, i en pressemelding.

Bispedømmet er bare delvis frifunnet. Tingretten finner ikke bevismessig dekning for å konstatere forsettlig grovt bedrageri fra bispedømmets side.

Men OKB er idømt en bot på 2 millioner kroner på grunn av sviktende kontroll og rutiner.

Det er Bostad skuffet over.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det strider mot vår oppfatning av hva som har skjedd. Vi er ikke enig i boten, og skal nå lese domspremissene før vi beslutter om vi skal anke eller ikke, sier han.

– Skulle vært frifunnet

Økonomisjefens advokat mener at også bispedømmet burde bli helt frifunnet.

– Tingrettens drøftelse av hvilke krav som objektivt gjelder for rett til tilskudd mener vi imidlertid er feil, slik at også bispedømmet skulle ha vært frifunnet. Rettens drøftelse av dette svært komplekse juridiske spørsmålet begrenser seg til et par korte avsnitt, og jeg mener konklusjonen er klart i strid med hva som følger av lovens uttrykkelige tekst, sier Brosveet til Dagen.

Vurderer anke

– Ankefristen er 14 dager og jeg vil bruke den tiden på om grundig lese rettens premisser og vurdere om dommen skal ankes, sier statsadvokat og aktor Kristian Jarland til Dagen.

Han registrerer at tingretten er enig med påtalemyndigheten i at telefonkatalogmetoden må anses lovstridig.

– Videre synes retten å ha fulgt påtalemyndighetens syn på at det har vært flere interne advarsler hos OKB, uten at disse har vært fulgt opp. Retten har også i likhet med påtalemyndigheten konkludert med at vilkårene for foretaksstraff er oppfylt og at slik straff bør idømmes. Påtalemyndigheten tilbød OKB å få avgjort straffesaken med et forelegg på 1 million kroner, men valgte å ikke vedta. Jeg registrerer at tingretten har konkludert med at 2 millioner kroner i bot er passende foretaksstraff, sier Jarland.

Han konstaterer at tingretten har en annen vurdering enn ham når det gjelder hvor vidt økonomisjefen hadde vinnings hensikt.

Medlemsjuks

Oslo katolske bispedømme (OKB) fikk i november i fjor en foretaksstraff på 1 million kroner for medlemsjukset, men bispedømmet nektet å godta boten. Dermed tok påtalemyndigheten saken til retten.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Bispedømmet ble i 2015 anmeldt for medlemsjuks av Fylkesmannen Oslo og Akershus. Ansatte i bispedømmet registrerte folk med polsk- og spanskklingende navn i telefonkatalogen som medlemmer, uten å ha spurt dem på forhånd.

Kirkens lokaler ble ransaket av politiet og både biskopen og økonomisjefen ble siktet for medlemsjuks og grovt bedrageri på rundt 50 millioner kroner.

56.500 av 65.500 nyregistreringene mellom 2010 og 2014 kom til ved diskutable metoder, viste en gjennomgang.

Fra stat og kommune fikk kirken totalt 105,4 millioner kroner i medlemsstøtte i 2014.