Fikk ikke medhold i abortsak

Norsk jordmor tapte mot svensk sykehus etter abort-nekt.

Fredag falt dommen i rettsaken mellomLinda Steen og Nyköping sykehus iSverige. Den norske jordmoren gikk til sak mot sykehuset fordi hun mente at hennes samvittighet og religionsfrihet ble krenket, og at dette var et brudd påartikkel 9 i Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen (EMK).

Den norske jordmoren ønsket ikke å delta under abortinngrep noe som førte til at hun fikk sparken av Nyköping sykehus. Hun søkte senere ny jobb påMälarsjukhuset i Eskiltuna, men fikk avslag med den begrunnelse at hun hadde meninger sykehuset ikke kunne støtte.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

LES:Jordmor sparket etter abort-nekt i Sverige

Nyköping tingrett konkluderte med at rettighetene hennes var blitt begrenset, men at dette ikke var lovstridig. Videre ble det understreket at fordi Landstinget, som tilsvarer norske fylker, skal levere helsetjenester, forutsetter dette at alle jordmødre må delta i abort. Retten mente derfor at det ikke var feil av Landstinget å kreve at jordmødre skal delta i abort.

– Linda hadde håpet på en seier og er skuffet over tingrettens avgjørelse. Nå vurderer hun å klage saken videre til høyere instanser, sier advokat Jörgen Olson, som representerte Linda Steen i rettsaken.

Viktig sak

Nyköping tingrett hadde saken oppe til behandling i slutten av september. Steen tok selv plass i vitneboksen. Der la hun frem sin versjon av historien og snakket om hvordan menneskelivet starter allerede ved befruktningen.

– Abort handler om et menneskes være eller ikke være. Jeg vet jo at det er et hjerte som slår der inne. Hvordan skal jeg kunne være med og stoppe det? spurte Steen med tårer i øynene den gang.

– Saken har vært viktig for Linda, men den har også en stor, prinsipiell betydning siden det finnes flere personer i Sverige som står for det samme som henne, sier advokaten.

Advokaten mener retten har tatt feil og at de ikke har hørt på vitnene som har blitt presentert.

– Dette er en sak hvor det handler om å veie det ene mot det andre, men her har de ikke vist hvordan de har tenkt, og det burde de. De har heller ikke behandlet vitnemålet fra Linda på en rett måte, mener Olson.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

OrganisasjonenScandinavian Human Rights Lawyers har engasjert seg i saken og bistått Linda Steen gjennom prosessen.

– Vi beklager resultatet som domstolen har kommet frem til. Slik vi ser det har tingretten gjort en feilaktig analyse avEuropadomstolens praksis. Vi kommer til å diskutere saken med vår klient Linda Steen, men mye taler for at vi kommer til å ta saken videre til neste instans, skriver sjefsjuristRuth Nordström i en pressemelding fra organisasjonen.

På rett vei

Ettersom et brudd på Linda Steens rettigheter var en forutsetning for erstatning, skal ikke Landstinget dekke eventuelle tap som jordmoren har lidd. I stedet må Linda Steen nå betale saksomkostningene på 1,2 millioner svenske kroner.

Personalsjefen iSörmland Län, Solveig Lampe, uttalte i september i år til SVT at det vil bli en svært vanskelig situasjon dersom alle ansatte skal kunne velge sine egne arbeidsoppgaver.

I november 2015 vant region Jönköping en lignende sak reist av en svensk jordmor. Da sa Tingsretten at «det både er praktisk og nødvendig at en jordmor kan utføre aborter. På det grunnlaget kunne ikke retten se at jordmoren var blitt utsatt for diskriminering.

Denne saken er anket og skal opp i arbetsdomstolen i løpet av høsten.