JØDER: Amerikanere har ingenti
...
JØDER: Amerikanere har ingenting imot å få flere jøder blant befolkningen, viser fersk undersøkelse. Foto: Chip East Reuters NTB Scanpix
Amerikanere
 vil helst ha 
kristne og jøder
Del
Kristne og jøder er betydelig mer velkomne til USA enn ateister og muslimer.

En undersøkelse som LifeWay Research presenterte nylig viser at amerikanerne står samlet for religionsfrihet. Men de er uenige om hvilke religiøse grupper som kan kreve det, viser undersøkelsen som er omtalt på Religion News Service sin nettside.

Diverse religiøse grupper er anerkjent, men kristne og jøder er betydelig mer velkomne enn ateister og muslimer . Og alle mener ikke det samme når de snakker om en såkalt kristen nasjon, viser den samme undersøkelsen, som viser en overveldende enighet om betydningen av religionsfrihet.

Ønsker religionsfrihet

Mer enn ni av ti sier amerikanere står fritt til å velge religion, praktisere troen i hverdagen, bygge kirkebygg og fortelle andre om sin tro.

Det er derimot stor uenighet om hvorvidt en bedriftseier skal kunne styre forretningen sin ut fra et religiøst tankesett.

Mens 78 prosent av de spurte mente at dette burde anses som en «amerikansk rettighet», var tallet 62 prosent blant den mindre gruppen som ikke identifiserer seg med noe religiøst livssyn.

Undersøkelsen til LifeWay omfattet 1.000 voksne amerikanere i september 2014, etter at Høyesterett bestemte at de evangeliske eierne av hobbybutikken Hobby Lobby ikke er pålagt å ha forsikringsdekning på prevensjonsmidler. Domstolene legaliserte ikke landsdekkende homofilt ekteskap før i juni året etter. Da LifeWay-undersøkelsen pågikk var det allerede nasjonal pressedekning på rettssaker som omhandler bryllupsleverandører som nektet å levere sine tjenester i bryllup hvor et homofilt par skulle vies.

LES: Guds pakt med det jødiske folk gjelder fortsatt

Kristne enn muslimer

Folk hører det samme spørsmålet på ulike måter, sier Scott McConnell, visepresident i LifeWay Research, et evankelisk forskningsfirma i Nashville.

– Når vi spør hva USA mener eller står for, er svarene påvirket av hva som går gjennom tankene. Nyhetene, mennesker de kjenner, hva de har sett med egne øyne eller hva venner har erfart, sier McConnell.

McConnell bruker spørsmålet om USA er en kristen nasjon eller ikke som eksempel. Kun 19 prosent sier USA er en kristen nasjon, mens kristne i landet utgjør 70 prosent av befolkningen.

McConnell sier at svaret avhenger av folks referanserammer. Har de definert kristen nasjon ut i fra populasjonen eller av ideologien, altså om kristendommen avgjør tankegangen og kulturen i nasjonen, spør han.

Syv av ti

Nesten syv av ti ser på USA som en nasjon med mange religioner. Det betyr likevel ikke at alle er like velkomne. Rundt ni av ti amerikanere hilser kristne og jøder velkomne, mens bare 67 prosent sier det samme om ateistene. Og kun 57 prosent ser på USA som en innbydende stat for muslimene, sier undersøkelsen som har en feilmargin på pluss eller minus 3,4 prosentpoeng.

David Silverman, president i American Atheists, er verken overrasket eller fornøyd med tallene som presenteres i undersøkelsen.

– Man er ikke veldig fornøyd med å være den nest mest uønskede gruppen i landet. Det føles forferdelig å ikke være representert i Kongressen, eller at hele det republikanske partiet i beste fall ser oss som irrelevante og i verste fall umoralske, sier han.

LES: Jødene er fremtidens folk

Best mulig tolkning

Ibrahin Hooper, talsmann for rådet for amerikansk-islamske relasjoner, vet ikke helt hva han skal lese ut av statistikken.

«Det er ikke klart om dette er gode eller dårlige nyheter. Troende mennesker er disponert for å hilse andre troende velkommen. Så jeg skal gi dette den best mulige tolkningen; mennesker håper de er velkomne», sier Hooper.

Han venter stadig på en undersøkelse som spør: «Hvor velkomne føler muslimer seg i USA?»

American Atheists,David Silverman,Ibrahin Hooper,LifeWay Research,nashville,religionsfrihet,Scott McConnell,usa,amerikansk-islamske relasjoner,undersøkelse