DEN SISTE GENERAL: Magne Gamlemshaug kan være den siste permanente generalsekretær i Samemisjonen. Han satt i stillingen i 32 år.

Lederjobb har stått ledig i snart fire år

Norges Samemisjon sliter med å finne ny generalsekretær etter at Magne Gamlemshaug sluttet.

– Vi har gått bort fra å få en ny generalsekretær, og i stedet har vi ansatt en daglig leder for organisasjonen, forteller Odd Eivind Høyvik til Dagen. Han er fungerende formann i Samemisjonen.

Daglig leder

– Vi har jobbet lenge med å rekruttere nye generalsekretær, og mange takket nei, legger Høyvik til.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Administrasjonsleder ved hovedkontoret, Roald Gundersen, er blitt ny daglig leder, som tillegges generalsekretærens formelle ansvar og myndighet. Gundersens arbeid støttes gjennom et teologisk råd som består av Odd Eivind Høyvik, Namsos, Nils Borge Teigen, Lebesby og Helge Mangelrød, Kvelde.

Dette organet har ansvar for teologiske og åndelige sider ved den daglige ledelsen.

Endre statutter

– Landsstyret vil gå bort fra modellen med generalsekretær, og vi planlegger å endre dette i våre statutter. Saken legges fram på vårt neste landsmøte i 2017, der vi også vil drøfte hvordan vi skal organisere virksomheten fremover, forteller Høyvik.

Samemisjonen har ikke hatt noen permanent generalsekretær etter at Magne Gamlemshaug sluttet i september 2011 etter 32 år som toppleder. Thor Henrik With ble konstituert i stillingen, men han gav seg i fjor.

Det har vært store endringer i Samemisjonen de siste årene. Landsstyreformann Ove-Kjell Sakseid måtte gi seg på grunn av sykdom, og hovedkontoret ble flyttet fra Trondheim til Tromsø.

Sliter med økonomi

Samemisjonen sliter også med økonomien, etter at de i fjor hadde et underskudd på 1,2 millioner kroner. De har ikke noen konkrete tall til oss om hvordan utviklingen har vært i år.

– Men det ser ut til å bedre seg, og ting tyder på at vi i alle fall kan minske underskuddet i forhold til i fjor, sier Roald Gundersen.

Den likvide situasjonen er likevel bra for organisasjonen, som har en del kapital stående etter tidligere eiendomssalg.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Dessuten planlegger vi å selge en tjenestebolig i Trondheim og en eiendom i Karasjok. Vi prøver å kanalisere midler inn i vår virksomhet, påpeker daglig leder.

Han legger til at de betaler omkring 200.000 kroner i året i leie for hovedkontoret i Tromsø.

Sammenslåing

– Er det aktuelt med en sammenslåing med andre organisasjoner?

– Det ble for to år siden gjort et vedtak i landsstyret at vi skulle vurdere en sammenslåing med Den Indre Sjømannsmisjon. Men det har ikke skjedd så mye med i denne saken. Landsstyret har senere kommet med signaler om at vi skal prøve å stå på egne bein også i fremtiden, svarer Gundersen.

Arbeid på Kola-halvøya

Når det gjelder hva som skal prioriteres i arbeidet fremover, så nevner han et tettere samarbeid med den lutherske kirken på Kola-halvøya. Her har Samemisjonen drevet misjon og humanitært arbeid i flere år.

Denne virksomheten fikk et skudd for baugen da en medarbeider ble anmeldt for underslag av seks millioner kroner i 2011.

Samisk ungdom

Samemisjonen ønsker å intensivere forkynnelsen overfor samisk ungdom i Finnmark, og de har et samarbeid med Fjellheim bibelskole om. Dessuten er media et viktig instrument i arbeidet fremover. Radio DSF i Karasjok er fortsatt sentral i deres mediesatsing, og de vil stake ut en strategi for lokalradioen.

amemisjon

Ble stiftet i Tromsø i 1888 under navnet Norsk Finnemisjon, og endret navn i 1966

De har hovedkontor i Tromsø, og vil forkynne evangeliet og drive diakonalt arbeid i det samiske bosetningsområdet

Siden 1995 har de vært engasjert i evangelisk og diakonalt arbeid på Kola-halvøya i Russland

Driver lokalradioen Radio DSF i Indre Finnmark, og utgir bladet Samenes Venn

Driver lokalradioen Radio DSF i Indre Finnmark, og utgir bladet Samenes Venn

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Samemisjonen tror på samarbeid
Les også
Full utlufting i Samemisjonen